Vijeće ministara upoznato o izgradnji mosta kod Svilaja i Pelješkog mosta

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici upoznato s Izvještajem o aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na Koridoru Vc, koji će biti dostavljen Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao odgovor na inicijativu poslanika tog doma.
Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da preduzme sve potrebne mjere i aktivnosti za ubrzanje dinamike i rješavanje problema u realizaciji projekta, kako bi se ispoštovao rok, o čemu će redovno izvještavati Vijeće ministara BiH.
Izgradnju mosta finansiraju Hrvatske autoceste i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u jednakom omjeru po 50 posto. Ugovorna cijena je 22.308.022 eura plus PDV. Izvođač je počeo radove 2.9.2016. godine, a ugovoreni rok je dvije godine.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH usvojilo Izvještaj o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i zadužilo Ministarstvo civilnih poslova da zatraži od Državne komisije za granicu potpuni izvještaj o njenom radu u vezi s razgraničenjem na moru između BiH i Republike Hrvatske, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Policijski dodatak za službenike u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela

Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas na sjednici Prijedlog  zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kojim se definira pravo na policijski dodatak policijskim službenicima.

Na taj način pravo na poseban dodatak (policijski dodatak) pored policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, imat će i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Izmjenama Zakona definirano je da policijskim službenicima pripada pravo na policijski dodatak, i to pojedinačno najviše do 40 posto osnovne plate, s tim da ukupan fond za isplate ovog policijskog dodatka ne može biti veći od 35 posto budžeta predviđenog za osnovne plate policijskih službenika na koje se odnosi ovaj dodatak.

Policijskim službenicima raspoređenim na poslove u sastavu Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu može se odobriti poseban dodatak pojedinačno najviše do 50 posto osnovne plate. Istovremeno je definirano da imenovanim policijskim službenicima ne pripada pravo na poseban dodatak

Ministarstvo finansija i trezora  dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Vlada Kine donira BiH opremu za sigurnosne provjere

Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog  sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji za bespovratnu pomoć između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine, vrijedan 30 miliona juana.

Riječ je o projektu kojim će Vlada Narodne Republike Kine osigurati BiH opremu za sigurnosne provjere za Graničnu policiju BiH, kao i o drugim projektima koje dogovore dvije države.

Utvrđen je i Prijedlog  nota sporazuma o donaciji opreme za sigurnosne provjere između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine.

Prijedlozi sporazuma s osnovama za njihovo zaključivanje bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Za bh. potpisnika Prijedloga sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji za bespovratnu pomoć između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine  predložen je ministar finansija i trezora.

Za bh. potpisnika Prijedloga nota sporazuma o donaciji opreme za sigurnosne provjere između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine predložen je ministar vanjskih poslova, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Usvojen Akcioni plan provedbe Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Akcioni plan provedbe Strategije integriranog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu.

Akcioni plan je prvi put harmoniziran sa standardima i pravnom stečevinom Evropske unije, nakon što je Bosna i Hercegovina 2015. godine prihvatila novi koncept integriranog upravljanja granicom u skladu sa zaključcima Evropske komisije iz 2006. godine.

Akcioni plan sadrži više desetina aktivnosti koje će nadležni organi u BiH u zacrtanim rokovima i svojim programima rada provesti u oblastima granične kontrole i carinskog nadzora, izgradnje granične infrastrukture, nadzora državne granice, otkrivanja prekograničnog kriminala u koordinaciji sa svim agencijama za provođenje zakona, jačanja prevencije korupcije, kao i u oblasti međuagencijske saradnje u integriranom upravljanju granicom.

Prema ovom planu, aktivnosti će biti usmjerene na provođenje četveroslojnog modela pristupa kontroli granice, što uključuje pojačanu međunarodnu i saradnju sa susjedima, kao i unapređenje međuagencijske saradnje, kontrolu kretanja i boravka stranaca te provođenje mjera koje se odnose na readmisiju.

Evropska komisija je u više navrata pozitivno ocijenila dosadašnje aktivnosti u oblasti integriranog upravljanja granicom u BiH, a ostvarene rezultate u ovoj oblasti prati značajnija finansijska podrška.

Tako je putem IPA fondova osigurano dva miliona eura za uspostavu videonadzora na graničnim prijelazima, dok je kroz IPA 2017. odobreno 4,5 miliona eura prvenstveno zahvaljujući pripremljenosti strateških dokumenata u ovoj oblasti, saopćeno je iz nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Sa sjednice Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora za izmjenu i dopunu Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača za Institut za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO BiH), koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Osnovama je predloženo da INO-om upravljaju i rukovode upravni odbor i kolegiji direktora, koji se imenuju  u skladu sa svojim stručnim kvalifikacijama i u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, pri čemu će se osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.

Šest članova/ica Upravnog odbora Instituta imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, nakon provedene procedure javnog konkursa.

Omogućava se provođenje pravilnika o kategorizacija sportista

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o kriterijima za raspored sredstava namijenjenih za tekući grant “Grant za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog reda“ za 2017. godinu, ukupno vrijedan 100.000,00 KM.

Donošenjem ove odluke, između ostalog, omogućilo bi se provođenje Pravilnika o kategorizaciji sportista na nivou Bosne i Hercegovine te bi se stvorile neophodne pretpostavke da se okončaju dugogodišnji sudski sporovi koji protiv institucija Bosne i Hercegovine vode zaslužni sportisti kategorisani u 2010. godini, kao i jedan broj sportista koji su tražili da budu kategorisani, a do sada njihovi zahtjevi nisu razmatrani, zbog nedostatka budžetskih sredstava za ove namjene.

Ukupna vrijednost višegodišnjih projekata u implementiranju 454 miliona KM

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva finansija i trezora o realiziranju višegodišnjih projekata u institucijama Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi da ukupna vrijednost višegodišnjih projekata u implementiranju iznosi 454 miliona KM.

Vijeće ministara BiH zadužilo je institucije Bosne i Hercegovine koje realiziraju višegodišnje projekte da u narednih 30 dana za Vijeće ministara BiH pripreme detaljne izvještaje o realiziranju višegodišnjih projekata koji će sadržavati sve relevantne podatke, a posebno razloge kašnjenja, kao i prijedloge mjera za ubrzanje realiziranja ovih projekata.

Do kraja 2016. godine izvršenje je iznosilo 167,6 miliona KM, a raspoloživa sredstva na dan 1. januar 2017. godine iznosila su 197,1 milion KM, od čega su budžetska sredstva 168,4 miliona KM.

Planirano finansiranje u periodu od 2018. do 2020. godine iznosi 57,3 miliona KM i uključuje budžetska sredstava u iznosu 52,7 miliona KM te donacije u iznosu 4,6 miliona KM.

Finansiranje projekata uključenih u razvojno-investicioni program

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva  finansija i trezora o utrošku sredstava u 2016. godini kojima su finansirani projekti uključeni u Program javnih investicija/razvojno-investicioni program institucija Bosne i Hercegovine za period 2016. – 2018. godine.

U ovaj program uključen je 251 projekt, a ukupna vrijednost svih projekata iznosi milijardu i 875,80 miliona KM, od čega se milijardu i 11,83 miliona KM odnosi na 139 projekata u implementaciji, a 863,97 miliona KM na 112 kandidiranih projekata. Ukupan plan utroška sredstava za 2016. godinu za ove projekte iznosio je 135,55 miliona KM i realiziran je sa 98,79 posto.

Vijeće ministara BiH zadužilo je sve institucije da postupaju u skladu s Instrukcijama za kandidiranje novih projekata i ažuriranje podataka o postojećim projektima u sistemu za upravljanje javnim investicijama Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ministarstvo finansija i trezora će Informaciju o utrošku sredstava u 2016. godini kojima su finansirani projekti uključeni u Program javnih investicija/Razvojno-investicioni program institucija Bosne i Hercegovine 2016. – 2018. objaviti na svojoj internetskoj stranici.

Usvojen Akcioni plan BiH za rješavanje problema Roma do 2020.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju Akcionog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2017. – 2020. godine, ukupno vrijedan oko 24,2 miliona KM.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će nastaviti izdvajanje sredstava za njegovu implementaciju pa će iz budžeta institucija BiH za provedbu ovog plana ukupno biti izdvojeno oko 9,2 miliona maraka, odnosno na godišnjem nivou oko 2,3 miliona KM. Entiteti bi trebali osigurati oko 2,8 miliona KM, a preostala sredstva bit će osigurana u saradnji s donatorima.

Cilj Akcionog plana je poboljšati institucionalne kapacitete za pitanja Roma, unaprijediti zapošljavanje i samozapošljavanje Roma, poboljšati uvjete stanovanja romske populacije te     unaprijediti dostupnost i kvalitet  njihove zdravstvene zaštite.

Planirao je da u naredne četiri godine bude izgrađeno i rekonstruisano 560 stambenih jedinica za isto toliko romskih porodica, čime bi  problem trajnog rješavanja stambenog pitanja Roma u BiH bio prepolovljen. Programima zdravstvene zaštite u narednom periodu bit će  obuhvaćen 3.141 pripadnik romske populacije, a evidentirano je i oko 3.700 romskih porodica kojima je potrebna neka od intervencija u ovoj oblasti, što će im omogućiti bolje uvjete za život. Na zavodima za zapošljavanje evidentirano je 2.645 Roma koji će u narednom  periodu biti obuhvaćeni programima za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Prethodno je usvojen Izvještaj o provođenju Revidiranog akcionog plana Bosne i Hercegovine o obrazovnim potrebama Roma za školsku 2015/2016. godinu i doneseni su odgovarajući zaključci u cilju unapređenja stanja u ovoj oblasti.

U prošloj godini doneseno 13 pravilnika u oblasti sigurnosti hrane

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Izvještaj o izvršenju Državnog godišnjeg programa za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine za 2016. godinu.

Izvještaj sadrži aktivnosti nadležnih institucija zaduženih za zaštitu potrošača na državnom, entitetskom i nivou Brčko Distrikta, uključujući i udruženja potrošača u BiH. Napredak je ostvaren u legislativnom području donošenjem značajnog broja zakonskih i podzakonskih akata za potrošače. Tako je 13 pravilnika doneseno u oblasti sigurnosti hrane, sedam pravilnika u oblasti veterinarstva i jedan pravilnik u oblasti lijekova i medicinskih sredstava.

U narednom periodu nadležne institucije u BiH fokusirat će se na harmonizaciju pravnih propisa BiH s legislativom Evropske unije, jačanje institucionalnih kapaciteta i sistema nadzora nad tržištem, razvijanje i dogradnju informiranja i obrazovanja potrošača te jačanje udruženja za zaštitu potrošača.

Značajan napredak za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o aktivnostima na realizaciji dokumenta “Mapa puta sa ciljem stvaranja uslova za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla“.

U izvještaju je dat hronološki pregled provedenih aktivnosti u ovoj oblasti u kojoj je ostvaren značajan napredak u posljednje dvije godine.

Prema Izvještaju, aktivnosti je potrebno usmjeriti u pravcu provedbe podzakonskih propisa o službenim kontrolama te njihovog usaglašavanja sa zahtjevima EU acquisa u skladu s postavljenim rokovima. Neophodno je i aktivno uključivanje sektora ljudskog zdravlja. Naglašena je potreba nastavka sistemskih aktivnosti na izradi i provedbi strateških dokumenata za poljoprivredu i ruralni razvoj. Isto tako potrebno je nastaviti aktivnosti na preuzimanju i usklađivanju sa zahtjevima acquisa u vezi s dobrobiti životinja i politikama zaštite okoliša.

U prošloj godini povećan broj obnovljenih stambenih jedinica za povratnike

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2016. godinu, koji će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema posljednjem godišnjem statističkom izvještaju UNHCR-a, 18.748 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine se nalaze izvan zemlje. Status raseljenih osoba u BiH ima 32.611 porodica, odnosno 98.574 raseljene osobe, od kojih je 38.345 ili 40,6 posto raseljeno u Federaciji BiH, 59.834 ili 58,8 posto na području Republike Srpske i 395 ili 0,5 posto na području Brčko Distrikta BiH.

Procjena temeljena na iskazanoj namjeri domaćinstava za trajnim rješenjem upućuje na izraženi interes za povratak oko 60 posto raseljenih osoba.

U odnosu na Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije o provedbi Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma iz decembra 2015, godine, broj obnovljenih stambenih jedinica u prošloj godini je povećan za 2,8 posto. Naime, u periodu od 30. oktobra 2015. do 30. decembra 2016. godine obnovljene su 933 stambene jedinice u cilju povratka, a 8.895 stambenih jedinica planirano je za obnovu u narednom periodu putem osiguranih projekata.

U 2016. godini implementiran je 351 projekt pomoći u obnovi komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici.

Projektom “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja“, putem CEB-II projekta, predviđeno je zatvaranje 121 kolektivnog centra, a za preostalih 35 evidentiranih kolektivnih centara i alternativnih smještaja u BiH (26 u Federaciji BiH i 9 u Republici Srpskoj) upućeni su zahtjevi nadležnim entitetskim ministarstvima da dostave svoje planove i programe u vezi s njihovim zatvaranje.

Za projekte obnove i povratka koji se finansiraju putem Fonda za povratak BiH u prošloj godini ukupno  je utrošeno 8.931.308,00 KM.

Uvođenje novih tehnologija u izborni proces

Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Izvještaj o radu Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da,  u saradnji s Centralnom izbornom komisijom BiH, nastavi pratiti inovacije u oblasti informatičkih i komunikacionih tehnologija primjenjivih u izbornom procesu u BiH, i o tome dva puta godišnje izvještava Vijeće ministara BiH s isticanjem preporuka za postupanje.

Državna ministarstva civilnih poslova i vanjskih poslova zadužena su da,  u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom, nastave aktivnosti neophodne za izradu tačnog Centralnog biračkog spiska, uključujući i izvode iz ovog spiska za glasanje građana BiH s biračkim pravom koji borave van BiH. U vezi s tim, zadužena je  Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) da pruži svu neophodnu tehničku i drugu stručnu pomoć u izradi tačnog Centralnog biračkog spiska.

Ministarstvo za ljudska prava i i izbjeglice Bosne i Hercegovine zaduženo je da, u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom i s entitetskim ministarstvima nadležnim za pitanja raseljenih lica i izbjeglica i Odjelom za javni registar Brčko Distrikta, preduzme sve neophodne mjere za izradu tačnog Centralnog biračkog spiska, a posebno mjere za izradu izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje raseljenih osoba.

Ministarstvo sigurnosti zaduženo je da, u skladu sa svojim nadležnostima propisanim Zakonom o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, koordinira aktivnosti entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i policije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine i drugih policijskih agencija i analizira uočene pojave primjene propisa o prebivalištu i boravištu građana starijih od 18 godina, kao i o drugim bitnim podacima za izradu tačnog Centralnog biračkog spiska.

Preporučuje se Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da formira Radnu grupu za izradu strategije za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini i Akcionog plana za njeno provođenje, kao strateških  dokumenata Parlamentarne skupštine BiH. Na ovaj način će se utvrditi kratkoročni, srednjoročni i dugoročni pravci razvoja i upotrebe informacionih i komunikacionih tehnologija u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini. Formiranje ove radne grupe neće zahtijevati osiguravanje dodatnih sredstava u budžetu institucija Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo civilnih poslova BiH će nakon usvajanja ove strategije Vijeću ministara BiH predložiti fomiranje stalnog koordinacionog tijela za praćenje primjene ove strategije. Formiranje ovog koordinacionog tijela ne zahtijeva osiguravanje dodatnih sredstava u budžetu institucija Bosne i Hercegovine.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zadužena je da nakon usvajanja ove strategije i pratećeg akcionog plana, u saradnji sa Ministarstvom finansija i trezora BiH, a u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija Bosne i  Hercegovine, osigura sredstva potrebna za njenu provedbu, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*