Ministar Crnadak na zasjedanju Generalne skupštine UN-a

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak boraviće od danas u četvorodnevnoj posjeti SAD-u tokom koje će učestvovati na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Prvog dana posjete planirani su bilateralni susreti sa generalnim sekretarom OSCE-a Tomasom Gremingerom i ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Crnadak će u večernjim časovima prisustvovati prijemu čiji će domaćini biti predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini.

U srijedu, 20. septembra, Crnadak će učestvovati na radnom doručku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) kojem će prisustvovati ministri vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Ministar vanjskih poslova BiH istog dana sastaće se sa generalnim sekretarom Stalnog arbitražnog suda Hugom Hansom Siblezom, a prisustvovaće i prijemu koji organizira ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdulah Bin Zajed Al Nahjan.

Trilateralni sastanci BiH, Turska, Srbija i BiH, Turska, Hrvatska

U četvrtak, 21. septembra, Crnadak bi trebalo da učestvuje na ministarskom doručku Grupe prijatelja medijacije, a istog dana planirani su trilateralni susreti šefova diplomatije Turske, Srbije i BiH, kao i Turske, Hrvatske i BiH.

Planirano je i njegovo učešće na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI).

U večernjim satima Crnadak bi trebalo da prisustvuje prijemu čiji je domaćin njemački šef diplomatije Zigmar Gabrijel.

U petak, 22. septembra, Crnadak će učestvovati na sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje, čiji je domaćin ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

Istog dana, planirano je učešće Crnatka na sastanku ministara vanjskih poslova Grupe prijatelja Alijanse civilizacija.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*