Poslanici razmatrali prijedlog dopuna Krivičnog zakona BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji je predložila poslanica Aleksandra Pandurević (SDS).
Predloženi zakon predviđa da se odredbe po kojima je moguće izrečenu kaznu zatvora do jedne godine, na zahtjev osuđenog, zamijeniti novčanom kaznom, ne primjenjuju na počinioce krivičnih djela iz Poglavlja XVI koje se odnosi na krivična djela protiv integriteta BiH.

Ovaj zakonski prijedlog definira i da osuđeni na kaznu zatvora zbog izvršenja krivičnog djela iz  Poglavlja XVI ovog zakona ne može biti uvjetno otpušten.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je podržala preloženi zakon s tri usvojena amandmana.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma državnog parlamenta Šefik Džaferović (SDA) je podnio jedan amandman u plenarnoj fazi.

Džaferović je tokom diskusije kazao da je ovo dobar zakon i da će ga podržat, ali da misli da bi mogao da bude još korektniji, još bolji.

– Institutom zamjene pravosnažno izrečene kazne zatvora do godine dana novčanom kaznom djelimično se bavi i ovaj zakon i podržavam ovo rješenje. Ali mislim da bi bilo bolje rješenje, s aspekta ravnopravnosti svih građana bez obzira na imovinske prilike, da se to rješenje, odnosno ta mogućnost u cjelosti ukloni iz Krivičnog zakona, dakle da se briše kompletan član 42a. Krivičnog zakona BiH – naveo je Džaferović.

Dodao je, zbog toga je predložio amadman te pozvao kolege da ga podrže.

Napomenuo je da će, iako ne bude podržan ovaj amandman, glasati za ovaj zakon.

Poslanici su obavili raspravo i o principima Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Borislav Bojić (SDS), a kojim se predviđa izjednačavanje prava zaposlenih u državnoj upravi da za obavljanje istih poslova budu jednako plaćeni.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*