Izrael odobrio gradnju novih domova u istočnom Jerusalemu

Izrael je u srijedu odobrio gradnju skoro 200 novih domova za jevrejske doseljenike u istočnom Jerusalemu, nastavljajući s nedavnom ekspanzijom gradnje naselja.
Odluka gradskih zvaničnika Jerusalema uslijedila je nakon prošlosedmičnog odobrenja izgradnje skoro 3.000 novih domova na Zapadnoj obali. Visoki ministar u vladi izjavio je, u međuvremenu, da su vladini zvaničnici spremni da izlože plan koji bi učinio grupu naselja na Zapadnoj obali širim djelom Jerusalema.

Nagli rast aktivnosti na širenju naselja navukao je osude Palestinaca, koji tvrde da izraelske aktivnosti prijete naporima američkog predsjednika Donalda Trumpa na ponovnom pokretanju mirovnih pregovora.

Ured gradončelnika Jerusalema Nir Barkata saopćio je da je gradski komitet za planiranje odobrio gradnju 176 novih domova u okviru jevrejskih naselja koja se naslanjaju na arapski kvart Jabel Mukaber.

Izrael je osvojio istočni Jerusalem u Bliskoistočnom ratu 1967. godine i anektirao je tu teritoriju, u koraku koji nije međunarodno priznat. Danas smatra kompletan grad svojom vječnom prijestonicom.

Palestinci traže da istočni Jerusalem, sjedište osjetljivih svetih mjesta u gradu, bude prijestonica njihove buduće države. Suprotstavljene pretenzije na Jerusalem u središtu su izraelsko-palestinskog sukoba i često proključaju u nasilje.

Veći dio međunarodne zajednice, skupa s Palestincima, protivi se tim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, smatrajući ih ilegalnim preprekama miru koje cjepkaju zemlju za buduću palestinsku državu. Izrael tvrdi da sudbina naselja, koja su dom za više od 600.000 Izraelaca, treba biti odlučena putem pregovora, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*