Xi i Trump: Prioritet denuklearizacija korejskog poluotoka

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je danas da su on i njegov američki kolega Donald Trump ponovili snažnu posvećenost postizanju denuklarizacije Korejskog poluotoka i rješavanja nuklearnog pitanja putem dijaloga i pregovora. Xi je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za medije s Trumpom nakon sastanka koji su održali u Pekingu.

“Po pitanju nuklearne krize na Korejskom poluotoku, mi smo ponovili odlučnost u rješenju nuklearnog problema na ovom poluotoku i održavanju međunarodnog režima neširenja nuklearnog oružja. Kina i SAD će nastaviti snažno implementirati rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i ostati posvećene rješavanju nuklearnog pitanja na Korejskom poluotoku putem političkog dijaloga”, rekao je kineski predsjednik Xi.

Tokom današnjeg sastanka, dvojica predsjednika su istakla da njihove dvije zemlje imaju zajednički cilj konačnog rješenja nuklearnog pitanja Korejskog poluotoka kroz dijalog i pregovore, te je pozvao na saradnju u promoviranju mira, stabilnosti i prosperiteta u azijsko-pacifičkoj regiji.

Donald Trump je tokom pregovora izjavio da se Sjedinjene Države nadaju uspješnoj saradnji s Kinom na denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

“Američka strana veoma cijeni važnu ulogu koju Kina igra u nuklearnom pitanju Korejskog poluotoka”, naveo je Trump.

Američki predsjednik u sklopu azijske turneje boravi u trodnevnoj posjeti Kini.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*