Konferencija: većina radnika smatra da je sindikat korumpiran

Gotovo 60 posto ispitanika istraživanja koje je obuhvatilo skoro 5.000 ljudi smatra sindikat netransparentnom organizacijom, saopćeno je na  konferenciji “Sindikati u BiH između povjerenja i ogorčenja radnika” u Sarajevu.

Sindikat je na današnjoj konferenciji  okupio veliki broj svojih predstavnika iz cijele BiH, kako bi razgovoarali o povjerenuju radnika u Sindikat , o katastrofalnim greškama koje pravi ,  a kojima se dodatno udaljava od radnika i ostavlja ih same na, kako je rečeno,  vjetrometini neoliberalnog kapitalizma i svih anomalija koje tržište rada nosi sa sobom.

Cilj konferencije je da kroz razne aktivnosti Sindikat zauzme ulogu koja mu pripada, rekla je na početku  Konferencije Mersiha Beširović predsjednica  Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Mersiha Beširović u izjavi za medije kazala je kako je ovaj sindikat već osmu godinu obilježava 29. april kao svoj dan.

Beširović je dodala kako je cilj i prestati samo govoriti o stanju u sindikalnom pokretu i napraviti nešto kako bi on zauzeo ulogu koju bi trebao da ima.

– Ono što je istina, a to je da Sindikat trgovine svjestan da ne može mijenjati sindikalni pokret sam – rekla je Beširović.

Istakla je i kako je položaj radnika u privatnom sektoru isti.

Sindikat trgovine prošle godine, prema njenim riječima, je zabilježio 305 slučajeva kršenja radničkih prava, od toga 194 su slučajevi mobinga.

Polazna osnova za razgovore su i rezultati istraživanja Centra za društvena istraživanja i analitiku Američkog univerziteta u BiH.

Istraživanjem je obuhvaćena radno sposobna populacija u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci i Zenici, a finalni uzorak je sačinjen od 4.900 sudionika zaposlenih osoba s preovladavajućim starosnim intervalom ispitanika između 35 i 45 godina.

U istraživanju su učestvovale uglavnom osobe zaposlene u privatnom sektoru i to proporcionalno s ugovorima na određeno i neodređeno vrijeme, i ugovorima o djelu. Čak 87 posto ispitanika sindikat smatra korumpiranim.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*