CIK BiH danas o raspisivanju Opštih izbora 2018. godine

Centralna izborna komisija BiH danas će na sjednici u Sarajevu odlučiti o raspisivanju i održavanju Opštih izbora u BiH, nakon koje će u 11.30 sati  održati tematsku konferenciju za novinare. Konferenciju možete pratiti uživo na BHT1 i portalu bhrt.ba.

Izbori za državni, entitetski i kantonalni nivo će se održati u nedjelju 7. oktobra.

Izbornom zakonu u BiH, CIK je dužan u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o njihovom održavanju.

Iz CIK-a su već ranije najavili da će poštivati zakone i u skladu sa zakonskim odredbama početkom maja ove godine raspisati Opšte izbore.

Na predstojećim izborima građani BiH biraće članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavnički dom Parlamenta BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini RS, predsjednika i potpredsjednike RS, te poslanike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Na Opštim izborima u BiH bira se 518 nosilaca mandata.

Od dana raspisivanja izbora u BiH, odnosno od naredne sedmice, već će početi teći i određeni rokovi u vezi s obavezama i rokovima u podnošenju prijava za ovjeru učešća na izborima, kao i postupanje CIK-a prilikom provedbe procesa provjera podnesenih prijava, kandidatskih lista i kandidata.

Za provođenje ovogodišnjih Opštih izbora u budžetu BiH namijenjeno je oko 8,5 miliona BAM, od čega su za naknade biračkim odborima predviđena oko četiri miliona, a ostatak za štampanje glasačkih listića i preostale aktivnosti CIK-a.

Na izborima će moći učestvovati samo oni kandidati koji do dana raspisivanja izbora budu imali prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici za koju se imaju namjeru kandidovati.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*