Podsjećanje na Koštanu bolnicu-stratište stolačkih Bošnjaka

U Stocu će danas, u organizaciji Udruženja logoraša Stolac, biti obilježena 25. godišnjica stradanja Bošnjaka tog područja.

Centralni događaj biće upriličen u 19.30 sati, kada je planiran obilazak Koštane bolnice gdje će biti odata počast žrtvama i preživjelim logorašima.

Potom će se na platou Stare Tepe održati promocija knjige “Bili smo samo brojke – 233 dana u logorima”, autora Amera Đulića, kao i diskusija na kojoj će govoriti Tahir Đulić, Amer Obradović, Amer Đulić i Edim Šator, saopštili su organizatori.

Zločin o kojem se šuti
Koštana bolnica jedno je od stratišta stolačkih Bošnjaka, sabirni logor pod kontrolom HVO-a, odnosno takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosna, kroz koji je od maja do oktobra 1993. godine prošlo između 3000 do 3.500 Bošnjaka, a njih oko stotinu je ubijeno.

Tokom tog perioda logoraši sa područja Stoca i okolnih sela (Aladinići, Pješivac, Greda, Prenj, Rotimlja, Borojevići i drugi) saslušavani su, mučeni i maltretirani, nakon čega su mnogi od zadobijenih povreda i umrli. Preživjeli su često smještani u druge logore pod kontrolom HVO-a.

Specifičnost ovog logora bila je brutalnost i razni oblici vršenja torture i mučenja nad logorašima.

O zločinima počinjenim u tom periodu u Koštanoj bolnici u Stocu danas se malo govori.

Spomen ploča mučenim i ubijenim logorašima postavljena je 2009. godine, ali je ubrzo polomljena. Istu sudbinu doživjela je i 2011., a od tada skoro svake godine, posljednji put decembra 2017., biva uništavana bojom i sprejevima.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*