Dorian bi mogao biti jedan od najjačih uragana na istočnoj obali SAD-a u historiji

Uragan Dorian sada je označen kao velika oluja treće kategorije i još uvijek se smatra da nije dostigao svoju maksimalnu jačinu. Ova razorna oluja već se kreće prema Floridi, gdje bi već u ponedjeljak mogla prerasti u superoluju četvrtog stepena.

Oluja treće kategorije se smatra jednim od najopasnijnih uragana na Saffir-Simpsonovoj skali koja mjeri jačinu vjetra. Uragani treće kategorije donose snažne udare vjetra brzine koja se kreće između 180 i 210 kilometara na sat, a može nanijeti ogromnu štetu kućama i drugim objektima te je u stanju uništiti mnoga stabla.

Zbog velike opasnosti od Doriana, u cijeloj Floridi proglašeno je vanredno stanje, a vlasti traže od stanovnika da naprave zalihe hrane za sedam dana, pri čemu je guverner Ron DeSantis upozorio da bi oluja mogla biti višednevni događaj.

“To će utjecati na cijelu Floridu, a stanovnici se moraju pripremiti. Dakle, morate biti svjesni opasnosti za vašu zajednicu. Sat otkucava, ne gubite vrijeme, pripremite sebe i svoju porodicu”, rekao je u petak ujutro na CNN-u.

Ukoliko se u ponedjeljak ispostavi da je Dorian postao oluja četvrtog stepena, uz stalne udare vjetra od oko 130 kilometara na sat, to će biti najjači uragan koji će pogoditi istočnu obalu Floride još od uragana Andrewa 1992. godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*