Šarović sa predstavnicima EBRD-a o aktuelnim projektima i razvojnim šansama BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović danas će održati sastanak sa šefom kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Bosnu i Hercegovinu, Manuelom Nesl.

U ulozi guvernera EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, Šarović će sa Nesl razgovarati o aktuelnim projektima i razvojnim šansama koje Bosna i Hercegovina dobija ovom saradnjom.

Sastanak će biti u 09:45 časova, u Sarajevu.

Delegaciju EBRD-a u kojoj su bili direktorica za zapadni Balkan Suzana Hargitai, dosadašnji direktor EBRD-a u Bosni i Hercegovini Ian Braun, novoimenovana direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini Manuela Nesl i viši bankar Josip Polić, juče je ugostio i
federalni premijer Fadil Novalić.

Tom prilikom, Novalić se zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj saradnji Ianu Braunu, koji je ovu funkciju obnašao pet posljednjih godina, a novoj direktorici Manueli Nesl je poželio dobrodošlicu i dobar budući rad.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjim projektima rađenim u saradnji sa EBRD-om i planovima za buduću saradnju.

Istaknuto je da će u fokusu djelovanja u narednom periodu biti nastavak izgradnje Koridora 5c, obnova pruga i ubrzanje željezničkog saobraćaja, projekti za jačanje privatnog sektora, obnovljive energije i zaštite okoliša.

Direktorica Hargitai je istakla da, osim podrške EBRD-a projektima u vezi sa izgradnjom Koridora 5c, energetiku i obnovljive izvore, postoji i spremnost EBRD-a za ulaganja u realni sektor, Željeznice FBiH, kao i u komunalnu infrastrukturu s ciljem pružanja boljih usluga građanima.

Nova šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu dužnost preuzima 1. oktobra.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*