Protesti u Stockholmu: Sram da ih bude, nagradu su dali negatoru genocida

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras na Normmalm trgu u Stockholmu u znak protesta zbog večerašnje ceremonije dodjele Nobelove nagrade za 2019. godinu na kojoj je nagradu primio i kontroverzni austrijski pisac Peter Handke.

Ceremonija dodjele nagrada na području fizike, medicine, hemije i ekonomije održana je u čuvenoj dvorani Konserthuset, a prisustvovali su ovogodišnji dobitnici, članovi švedske kraljevske porodice, kao i veliki broj zvanica.

Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i Albanije, Turske i Kosova, zbog književnika Petera Handkea, negatora genocida počinjenog u ”zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici 1995. godine.

Na protestima se nalazi i veća grupa građana BiH, među kojima i članice Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa.

“Ja sam Adnan Mahmutović, ko god ubije nevinu osobu kao da je ubio čovječanstvo, a ko god spasi jednu osobu kao da je spasio čovječanstvo. Tu smo da iskažemo nezadovoljstvo odlukom..”, kazao je Adnan Mahmutović.

“Tu smo da pošaljemo poruku Švedskoj akademiji.. Oni su u Srebrenici za tri dana ubili nekoliko hiljada naše djece. Naše 5.500 hiljada djece koja su gledala kako im odvode majku i očeve, nemaju mržnju.Ne traže osvetu, završili su fakultete i govore po nekoliko jezika. Oni su najbolja djeca, naša djeca iz Bosne i Hercegoine. Oni su ponos i pobjeda majki koje su preživjele genocid. Gdje je god došla četnička čizma, napravila je genocid”, kazala je Munira Subašić.
Na trgu u centru glavnog grada Švedske okupilo se više stotina građana, iz Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta.
“Švedska nagrađuje one koje ne bi trebala nagraditi. Tu smo da im ukažemo da nisu u pravu i da griješe- Očekujem da nastave kao i do sada i da ih bude sramota”, kazao je jedan od okupljenih.

Teufika Šabanović
, inicijatorka protesta koja je porijeklom iz Srebrenice, potvrdila je da se na protestima već okupilo nekoliko stotina osoba.

“Dodijelili su nagradu čovjeku koji negira genocid i ratne zločine koji su počinjeni na području BiH 90-ih godina. Mi stojimo na strani istine i pravde”, poručila je Šabanović.

Kako je kazala, na protestima su i Majke Srebrenice kao i bivši logoraši. Očekuje se da će protesti trajati dva sata.


Foto: Vijesti.ba, AA

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*