Sastanak zdravstvenih tehničara u Tuzlanskom kantonu

Komora zdravstvenih tehničara svih profila F BiH organizovala je jučer sastanak sa zdravstvenim tehničarima u Tuzlanskom kantonu.
Razgovaralo se o pitanjima nadležnosti izdavanja odobrenja za samostalan rad-licenci, za zdravstvene tehničare svih profila na području ovog kantona.


Temeljem Zakona o sestrinstvu i primaljstvu F BiH usvojenom 28.05.2013.godine i Zakona o zdravstvenoj zaštiti F BiH 46/10 kao krovnog zakona za zdravstvenu djelatnost u F BiH, KZTFBiH i prisutni su za vrijeme sastanka su usvojili zaključke, koje prenosimo u cjelosti:

  1. Obzirom da je Komora zdravstvenih tehničara Kanton Tuzla i dalje komora koja okuplja sestrinstvo i koja kao krajnjim rokom za izmijenu Statuta i drugih akata komore te samog naziva komore još 28.05.2014.godine, to nije učinila, ukoliko će u toj komori sestrinstvo nastaviti ostvarivati prava zagarantovana statusom redovnih članova te komore, ista je dužna po sili zakona, što prije obavijestiti ukupno članstvo komore o tome da zdravstveni tehničari svih profila više ne mogu biti članovi te komore, ne mogu dobijati odobrenja za samostalan rad-licence od strane te komore i da moraju prekinuti sve svoje obaveze prema toj komori.
  2. Komora zdravstvenih tehničara Kanton Tuzla, ima obavezu sazivanja redovne ili vandredne sjednice Skupštine komore u što kraćem vremenskom periodu od dana održavanja ovog sastanka, a na kojoj će se u skladu sa navedenim federalnim zakonima izvršiti izmijene i dopune Statuta komore u smisli donošenja odluke o preimenovanju te komore iz naziva ”Komora zdravstvenih tehničara Kanton Tuzla”, u ”Komora medicinskih sestara i tehničara Kanton Tuzla”, definisanja opšteg (svi nivoi obrazovanja), psihogerijatrijskog i pedijatriskog smjera sestrinstva kao jedine ciljne grupe koju komora pod novim nazivom sestrinske komore okuplja i za koje ima nadležnost izdavanja odobrenja za samostalan rad-licenci.
  3. Na osnovu zaključaka iz (tačka 1., i 2.), tuzlanska komora pod novim nazivom, ”Komora medicinskih sestara i tehničara Kanton Tuzla”, ima obavezu prijave izmijena i dopuna Statuta komore i novog naziva komore kod za to nadležnog suda, a u cilju preregistracije naziva u skladu sa za to podrazumijevajućim pravilima o poslovnim subjektima F BiH.
  4. Dosadašnje članstvo tuzlanske komore , a koje nije definisano kao jedan od tri smjera sestrinstva, odnosno koji pripadaju definiciji ”zdravstveni tehničari svih profila”, imaju obavezu, pravo i mogućnost, učlanjenja u za to već postojeću Komoru zdravstvenih tehničara svih profila F BiH(KZTFBiH) ili ukoliko za to ima vremena, osnivanja Komore zdravstvenih tehničara svih profila Kanton Tuzla ali ni pod kojim uslovima ne mogu ostati u trenutnoj sestrinskoj komori za ovaj kanton. Danas je također objašnjeno i da KZTFBiH neće, ne može niti smije bilo kome zabraniti osnivanje istoimene komore na nivou tuzlanskog kantona niti da u slućaju osnivanja istoimene komore na nivou ovog kantona, ta komora smije uslovljavati zdravstvene tehničare svih profila da se učlanjuju u federalnu komoru ili obratno. Ujedno, prisutnima je danas ”plastično” i praktično predočeno da osnivanje istoimene komore na nivou kantona, neće dozvoliti niti omogućiti članstvu te komore da se izbore za sve ono što jeste djelatnost komore iz oblasti zdravstva, a zbog toga što su svi zakoni, pravilnici, odluke sa zakonskom snagom i naredbe, zapravo dokumenti koji se donose i usvajaju na nivou F BiH sa primjenom na federalnom ili kantonalnim nivoima, odnosno kantonalna komora neovisno o tome kako se naziva i ko su oni koje ista okuplja, ne može uticati na donošenje i primjenu takvih dokumenata kao što to ni do sada u zadnjih 18-20 godina koliko imamo komore nije bilo moguće. Dakle, zakoni dozvoljavaju pravno, osnivanje kantonalnih komora ali praktično i strukovno uporište za takav postupak je do sada dokazano neosnovano uz naglašavanje da nijedna komora iz oblasti zdravstva na nivou kantona poslijednjih 18-20 godina, do sada nije mogla učiniti ništa da se poboljšaju uslovi rada, primjene kliničke smijernice i normativi zdravstvenih usluga kao preduslov unaprijeđenja i poboljšanja kvalitete i sigurnosti zdravstvenih usluga u smislu osnovne djelatnosti komora iz oblasti zdravstva, a ne da se samo izdaju licence.
  5. Kantonalna komora iz oblasti zdravstva , neovisno o tome da li je njen osnivač komora na nivou Federacije BiH ili ne, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti F BiH, mora postupati po smjernicama i pravilima koja utvrđuju federalne komore i akti Ministarstva zdravstva F BiH. KZTFBiH, kako smo ranije naglasili, neće ometati osnivanje i rad bilo koje kantonalne komore iz oblasti zdravstva, sve dok takve komore, poštuju zakone i druge akte Ministarstva zdravstva F BiH i akte Komore zdravstvenih tehničara svih profila F BiH. Ukoliko osobe koje će se upustiti u osnivanje kantonalne komore zdravstvenih tehničara svih profila za tuzlanski ili bilo koji  drugi kanton, smatraju da mogu ili po osnivanju te komore, budu provodili praksu postupanja i djelovanja komore kakvu smo do sada imali priliku vidjeti u mnogim kantonalnim komorama, odnosno ukoliko misle da osnivanjem kantonalne komore mogu djelovati bez za to potrebnih usaglašavanja i usklađivanja djelatnosti i akata sa federalnom komorom, preporučujemo da prethodno provjere sve odredbe zakona koji se za podrućje F BiH, odnose na djelatnost komora iz oblasti zdravstva. KZTFBiH, će u cilju zaštite prava zdravstvenih tehničara svih profila u cijeloj F BiH, bili oni naši članovi ili ne, reagovati na svaku nepravilnost koju uočimo kod rada bilo koje kantonalne komore kao što smo to i do sada radili, a u slučaju nepoštivanja smjernica koje u smislu savjeta budemo dostavili pojedinačnim kantonalnim komorama, bit će iskorištene sve zakonom dozvoljene mogućnosti za sankcionisanje takvog djelovanja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*