Vučić: Srbija namjerava da kupi oružje od Izraela

Srbija namjerava da kupi oružje od Izraela i to “neće biti mala isporuka”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu “Džeruzalem postu”.

Aleksandar Vučić je za izraelski list, na marginama konferencije Američko-izraelskog savjeta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, ponovio da će Srbija otvoriti diplomatsko predstavništvo i predstavništvo Privredne komore u Jerusalimu i istakao da će se Srbija uvijek truditi da uskladi svoje interese sa Izrealom.

Odgovarajući na pitanje o antiizraelskoj kampanji bojkota, izolacije i sankcija (BDS) u zapadnoj Evropi, Vučić je rekao da Srbija namjerava da kupi oružje od Izraela i da ta nabavka “neće biti mala isporuka”.

Vučić je rekao da BDS u Srbiji ne postoji i istakao da naša zemlja “nije plodno tlo za antisemitske poruke”.

“Niko u Srbiji nije čuo za taj pokret bojkota”, rekao je predsjednik Srbije.

Džeruzalem post ocjenjuje da Vučićeve izjave i postupak mogu da se posmatraju kao oštar odgovor na kampanju BDS, uz podsjećanje da je i austrijski parlament prošle nedjelje okarakterisao BDS kao antisemitski.

Na pitanje Džeruzalem posta o obrascu glasanja Srbije u UN gdje se Izrael, kako tvrdi izraelska vlada, pristrasno napada, Vučić je rekao da Srbija uvijek može da bude uzdržana kad je riječ o antiizraelskim rezolucijama.

Govoreći o izraelsko-palestinskom teritorijalnom sporu, Vučić je rekao da od Palestinaca i Izraelaca zavisi postizanje riješenje. Pozdravio je inicijativu predsjednika Trampa za rješenje spora, navodi list.

Džerusalem post piše i da je Srbija bila prva zemlja koja je usvojila Zakon o restituciji jevrejske imovine zaplijenjene tokom Holokausta, prenosi Tanjug.

Podsjeća i da su Vučićevog dedu po ocu ubile ustaše tokom Drugog svjetskog rata i da su hrvatski fašisti protjerali njegovu porodicu, koja se naselila kod Beograda.

List ocjenjuje i da je Vučić dobro upućen u “opasnosti smrtonosnog antisemitizma i fašizma”, kao i da se energično zalaže za podizanje memorijalnog centra za nekadašnji koncetracioni logor Staro sajmište u Beogradu, gdje su tokom nacističke okupacije ubijeni Srbi, Jevreji i Romi.

“Jevreji su se borili rame uz rame sa srpskim narodom protiv fašista i nacista u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Navode i da se, na Vučićevu inicijativu, uoči obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust na zgradi srpskog Predsjedništva vijorila zastava sa Davidovom zvezdom i natpisom “Jevrejin”.

Vučić je rekao da je žuta zastava u Srbiji znak časti. “Nikad više”, rekao je Vučić za Džerusalem post.

Vučić, koji se, kako ocjenjuje list, smatra snažnom pristalicom Izraela i jevrejske dijaspore, govorio je prije intervjua Džerusalem postu na konferenciji Američko-izraelskog savjeta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, koja je okupila 18.000 ljudi iz cijelog svijeta.

U govoru je najavio da Srbija planira otvaranje diplomatskog predstavništva i ekonomske kancelarije u Jerusalimu.

“Otvorićemo vrlo brzo ne samo kancelariju naše privredne komore, već, zajedno sa privrednom komorom, zvanično državnu kancelariju u Jerusalimu sa srpskom zastavom zajedno sa našom ambasadom u Tel Avivu”, rekao je Vučić.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*