A woman plays with her daughter as they wait at Barcelona airport, Spain, Saturday, March 14, 2020. Spain's prime minister has announced a two-week state of emergency from Saturday in a bid to contain the new coronavirus outbreak. For most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms. For some, it can cause more severe illness, especially in older adults and people with existing health problems. (AP Photo/Emilio Morenatti)

Gradonačelnica Barselone apelovala da se omogući da djeca izađu iz kuće

Gradonačelnica Barselone pozvala je na okončanje strogih restriktivnih mjera zbog koronavirusa u Španiji, koje djeci onemogućavaju izlazak iz kuće.

  • Djeca moraju izaći, oslobodite našu djecu – napisala je Ada Colau na Facebooku, koja je majka mališana od tri i devet godina.

Španija, koja ima najviše potvrđenih slučajeva u Evropi, jedina je zemlja na kontinentu gdje djeca ne smiju nikako napustiti kuće i stanove, prenosi BBC.

Premijer Pedro Sánchez objavio je mjere izolacije širom zemlje 14. marta. Od tada su produžene do 26. aprila – iako je ljudima u građevinarstvu, proizvodnji i drugim uslužnim djelatnostima dozvoljeno da se ove sedmice vrate na posao.

Pravila za djecu uveliko se razlikuju od zemlje do zemlje, s tim da su škole i vrtići u Danskoj već otvoreni u srijedu.

Prema podacima sa Univerziteta Johns Hopkins, slučajevi zaraze virusom u svijetu porasli su na više od dva miliona.

Iako se čini da se širenje zaraze smanjuje u većem dijelu Evrope, na kontinentu je zabilježeno stotine hiljada slučajeva zaraze – samo u Španiji je zabilježeno 19.130 smrtnih slučajeva i gotovo 183.000 zaraženih. Dodatni 551 smrtni slučaj zabilježen je u protekla 24 sata, saopćili su u četvrtak zvaničnici.

Jedno od glavnih središta španske epidemije bilo je područje Katalonije, čiji je glavni grad Barselona.

Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, izjavio je u četvrtak da iako u Evropi postoje “optimistični znakovi”, sljedećih će nekoliko sedmica biti od ključne važnosti.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*