Federalni zastupnici danas o ‘antikorona zakonu’ za pomoć privredi

Za danas je zakazana  vanredna, online sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u čijem su predloženom dnevnom redu odluka o rebalansu ovogodišnjeg budžeta FBiH i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih …

… posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Oba ova akta upućena su u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, kao i predloženi zakon o izvršenju (rebalansiranog) federalnog budžeta, kao prateći akt izmijenama i dopunama najvažnijeg finansijskog dokumenta Federacije.

Predsjedik SBB-a Fahrudin Radončić sinoć je najavio podršku ove stranke kazavši da SBB nije stranka koja će ultimatumima i ucjenama zaustaviti korona ili bilo koji drugi zakon.

– Mi imamo jednu principijelnu molbu prema našim koalicionim partnerima SDA-u i HDZ-u da pokušamo da pomognemo građanima i na način da banke, koje su prošle godine ovdje stekle dobit više od 273 miliona KM, više budu solidarne, da nađu taj humanitarni i poslovni kapacitet, da građanima uvedu moratorij i da te kamate ne budu više od jedan posto – rekao je Radončić.

Šef Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Osman Ćatić kazao je da je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije ključni korak za spas privrede, koja se nalazi u najtežoj situaciji od rata.

-Vlada Federacije BiH osigurala je za početak potencijal od milijardu KM. Čak 500 miliona KM osigurano je za pomoć najugroženijim radnicima, te za normalno funkcionisanje penzionog i zdravstvenog fonda. Projekcije Ministarstva finansija, koje je prije nekoliko dana iznijela ministrica finansija, kažu da će korisnici pomoći FBiH biti, u konačnici, oko 350.000 radnika. To znači da će skoro pa cijeli realni sektor dobiti podršku, jer će se prije ili kasnije naći pod udarom krize, ističe Ćatić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović ističe da će donošenje zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa u Federaciji BiH, takozvanog “korona zakona”, sigurno dobro doći privredi.

– Ovaj zakon mnogo više odgovara sindikatima nego poslodavcima. Mislimo da ga treba dosta doraditi, ali svakako bi nam dobro došao – podvukao je Smailbegović.   

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*