Evo kako Njemačka planira pomoći privredi i nezaposlenima: Novi paket od 10 milijardi eura

Vrh njemačke vlasti, tačnije koalicioni partneri CDU i SPD, održali su sinoć maratonski sastanak koji je trajao više od osam sati, na kojem su usaglasili novi finansijski paket pomoći prevashodno za privredu, ali i za neke druge segmente društva.

Prema pisanju njemačkog Bilda, novi paket pomoći težak je više od 10 milijardi eura.

Jedna od najvažnijih odluka je povećanje beneficija za rad u “kraćem vremenu”, što je instrument za izbjegavanje otpuštanja radnika u slučaju privremenog gubitka posla.

Naknade za rad u “kraćem vremenu” bit će povećane na 70 posto (77 posto za domaćinstva s djecom) od aprila i na 80 posto (87 posto za domaćinstva s djecom) od augusta, što je ograničeno do kraja godine

Porez na dodanu vrijednost (PDV) za ugostiteljstvo bit će smanjen od 1. jula ove do 30. juna 2021. godine i to na stopu od sedam posto.

Svi koji ostanu bez posla primat će 12 mjeseci naknade, ali to se odnosi na osobe starosne dobi do 50 godina pod uvjetom da su prethodno bili pod obaveznim osiguranjem u trajanju od 24 mjeseca ili više. Za nezaposlene osobe starije od 50 godina period primanja naknada povećava se u nekoliko koraka do 24 mjeseca. Preduvjet je da su bili osigurani 48 mjeseci ili više, prenosi Focus.

Za opremanje škola bit će omogućeno 500 miliona eura, uključujući plaćanje subvencija u iznosu od 150 eura po studentu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*