Terović: Dom na Bjelavama juče napustilo 37 osoba, danas kućama ide još 85

Jučer je 37 naših sugrađana, koji su bili u karantinu, napustilo Studentski dom Bjelave, dok je tamo još 85 osoba koje su testirane i čeka se poništenje njihovih rješenja o karantinu, izjavio je danas u Sarajevu načelnik Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo Jasmin Terović.

“Nakon što je Federalni štab civilne zaštite donio jučer određene naredbe, odnosno stavio van snage neke naredbe koje su se ticale kretanja određene grupe građana u proteklih 35, 36 dana i rada određenih trgovina, Kantonalni štab civilne zaštite stavio je van snage naredbu o radu trgovina koje su bile izuzete u naredbi Federalnog štaba. Tako da sve one trgovine i one djelatnosti koje mogu obavljati djelatnost, mogu sada raditi i iza 18.30 sati”, pojasnio je Terović.

Podsjetio je da je ukinut i karantin i shodno tome postupilo se u poduzimanju određenih mjera kako bi se lica koja su smještena u karantinu u Domu Bjelave pustila u kućnu izolaciju.

“Naloženo je testiranje svih lica koja se nalaze u karantinu u naredna 24 sata i tokom jučerašnjeg dana sve osobe koje se nalaze u karantinu na Bjelavama su testirane. Jučer je 37 naših sugrađana napustilo Dom Bjelave, dok 85 trenutno boravi u Studentskom domu Bjelave. Testirani su i čeka se poništenje njihovih rješenja o karantinu. Tokom današnjeg dana i taj dio će biti gotov i ta lica će biti puštena u kućnu izolaciju”, poručio je Terović.

Istakao je da na snazi ostaje mjera za lica koja ne poštuju samoizolaciju.

“I protiv takvih lica će se i dalje postupati kao i do sada. Svi građani kojima je određena kućna izolacija, ukoliko krše tu mjeru, bit će preuzeti i smješteni u Studentski dom Bjelave. Trenutno tamo imamo jedno takvo lice. U posljednja 24 sata nismo imali nijednu osobu koja je prekršila mjere samoizolacije”, rekao je Terović.

Pozvao je sve građane, iako su ublažene mjere, na poštivanje mjera distance i nošenja zaštitne opreme.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*