Al Kaida planira nove napade na zapadu

Teroristička mreža Al Kaida želi da izvede “spektakularne terorističke napade koji bi za posljedicu imali veliki broj civilnih žrtava” u Britaniji i drugim zapadnim državama, upozorio je prvi čovjek britanske obavještajne službe MI5 Andrew Parker.

Parker je rekao da, i pored tog što danas novu opasnost predstavljaju džihadisti Islamske države, postoje saznanja da Al Kaida i dalje nastoji da “uradi nešto spektakularno”.

-Znamo da teroristi iz Sirije žele da izvedu direktne napade protiv Britanije i da nagovaraju ekstremiste da djeluju samostalno – rekao je Parker, a prenosi britanski “Sky news”.

-Znamo da grupa koja čini ‘srce’ Al Kaidinih terorista u Siriji planira napade na Zapadu u kojima bi stradao veliki broj ljudi – dodao je on.

Prema njegovim riječima, meta terorista ove mreže, ali i “njihovih imitatora” bili bi saobraćajne mreže i druga frekventna mjesta.

“Sky” navodi da se od ranije zna da su stručnjaci Al Kaide za eksplozive prešli iz Pakistana u Siriju, odakle im je lakše da vrbuju dobrovoljce iz Britanije da izvedu napade na njenoj teritoriji, ali i drugim zapadnim zemljama.

Na njihovom čelu se nalazi stručnjak za bombe i druge eksplozive Muhsin al Fadli, koga traži američki FBI, a za bilo kakvu informaciju o mjestu njegovog skrivanja, raspisao je i nagradu od sedam miliona dolara.

Poslije napada na redakciju francuskog lista “Charlie Hebdo”, Britanija je rasporedila dodatne policijske snage u cilju jačanja mjera sigurnosti, prenosi Tanjug.

Za sada se ne zna da li su glavnoosumnjičeni za taj napad djelovali samostalno ili su bili povezani sa nekom međunarodnom terorističkom organizacijom.
(Vijesti.ba/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*