Premijer Armenije: Da nismo potpisali sporazum izgubili bismo sve

Nakon što je Armenija potpisala mirovni sporazum za Nagorno-Karabah, strasti u ovoj zemlji i dalje se ne smiruju. Sa druge strane, premijer Nikol Pashinyan tvrdi da bi Armenija bez sporazuma izgubila mnogo više teritorije. U obraćanju naciji preko svoje Facebook stranice, premijer Armenije Nikol Pashinyan priznao je kako bi, u slučaju da nije potpisao mirovni sporazum, ova država imala mnogo veće gubitke, a postojale su velike šanse da Azerbejdžan zauzme i glavni grad samoprozvane Republike Nagorno Karabah.

“Da se ovaj rat nastavio, postojala je velika mogućnost da izgubimo Stepanakert, Martuni i Askeran. U tom slučaju, hiljade vojnika bilo bi u potpunosti okruženo i bili bi u velikim probleima. Morali smo potpisati sporazum”, izjavio je Pashinyan.

Kako navodi premijer Armenije, odluku o potpisivanju mirovnog sporazuma donio je zajedno sa čelnim ljudima Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžan je mirovnim sporazumom osigurao da se osvojene oblasti uključe u sastav ove države kroz tri datuma, a priključivanje jednog dijela regije trebalo bi se desiti već 15. novembra.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*