U Petrinji jutros još jedan potres jačine 4,2 stepena

Tlo u Hrvatskoj se ne prestaje tresti, pa je tako novi zemljotres jačine 4,2 stepena prema Richterovoj skali zabilježen jutros oko 7:50 sati kod Petrinje i okolnog područja. Podatke o jačini zemljotresa objavio je Seizmološki zavod Hrvatske, a prema posljednjim informacijama, podrhtavanje tla se snažno osjetilo i u Zagrebu.

“Jutros, 4. januara 2021. godine u 7:49 sati, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 4,2 stepena prema Richterovoj skali, a intenzitet u epicentru V-VI stepeni EMS ljestvice. Zemljotres se osjetio u centralnoj Hrvatskoj”, objavljeno je na stranici Seizmološke službe na Twitteru.

#potres (#earthquake) 04.01. u 07:49 kod Petrinje, M4.2. Opširnije na https://t.co/gx5MbPj5KC. Ako ste osjetili potres, molimo javite na https://t.co/RJDaIJlwpM— Seizmološka služba HR (@seizmo_hr) January 4, 2021

I EMSC je također na Twitteru objavio da je bio novi zemljotres u Hrvatskoj zamolivši sve one koji su primijetili podrhtavanje tla da napišu iskustva koliko je trajao te koliko je snažan bio.

#Earthquake (#potres) possibly felt 1 min ago in #Zagreb #Croatia. Felt it? See https://t.co/wPtMW5ND1t pic.twitter.com/LUq36khlGI— EMSC (@LastQuake) January 4, 2021

I na Facebook stranici SMŽ Infovijesti koja redovno izvještava o zemljotresima napisano je da je čak kod mjesta Greda koje se smatra i epicentrom zabilježen potres jačine 4,7 stepeni prema Richterovoj skali, iako su zvanične informacije da je bio nešto blaži.

4,7 po Richteru, epicentar Greda, jeste li osjetili, kako ste prošli?Posted by Smž Infovijesti on Sunday, January 3, 2021

Mnogi mještani su ispod toga napisali da se u mnogim krajevima Hrvatske osjetio zemljotres i da su ljudi preplašeni. Mnogi su napisali da se Petrinja cijelu noć tresla i da je to bila još jedna besana noć za sve.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*