Britanski sud odbio zahtjev za puštanje Juliana Assangea na uslovnu slobodu

Britanski sud odbio je danas zahtjev za puštanje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na uslovnu slobodu.

Ta odluka je uslijedila nakon što je Centralni kriminalni sud, poznat kao Old Bailey, u ponedjeljak odbio izručiti Assangea SAD-u, a budući da se ova država odlučila žaliti, iz nje je upućena molba da se on zadrži u zatvoru dok taj proces traje.

Izručenje Assangea je obustavljeno zbog njegovog trenutno lošeg mentalnog stanja, a iz SAD-a su naveli da su se već navikli na njegova izbjegavanja ovog procesa s obzirom na to da se sedam godina krio u ambasadi Ekvadora.

Assangeova odbrana je takve navode odbila sugerišući da bi njegovo trenutno stanje moglo utjecati i na to da počini samoubistvo u teškim uslovima kakvi su u američkom zatvoru.

Očekuje se da u narednim danima bude uložena žalba američke vlade koja bi se trebala razmatrati narednih od dva do tri mjeseca, piše CNN.

Za to vrijeme, Assange (49) će ostati u zatvoru Belmarsh u Londonu gdje je već proveo 50 sedmica na koliko je i bio osuđen nakon što je uhapšen zbog preskakanja plaćanja kaucije 2012. godine, kao i zbog američkog naloga za ekstradiciju.

Osnivač WikiLeaksa je priveden u Ambasadi Ekvadora u Londonu 2019. godine, gdje je bio od 2012. godine kada je od ambasade zatražio azil.

Na teret mu se stavlja 18 optužnica SAD-a u vezi s objavljivanjem 500.000 tajnih dokumenata 2010. godine koji detaljno opisuju aspekte vojnih kampanja u Iraku i Afganistanu.

Prvobitno mu je prijetila kazna zatvora od 175 godina da je izručen SAD-u.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*