U Mostaru održan sastanak sigurnosnih organa FBiH: U 2020. povećan broj krivičnih djela

Dvodenevni sastanak Koordinacije Direktora Federalne uprave policije i Policijskih komesara/direktora Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH održan je jučer i danas u Mostaru. Sastanku je prvog dana prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdin Slađan Bevanda koji je tom prilikom zahvalio direktoru FUP-a Ensadu Korman i komesarima/direktorima Uprava policija kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova, ističući da apsolutno podržava operativni i profesionalni rad policijskih organa u Federaciji BiH.

“Policijski posao pored toga što je častan i težak, jako je značajan jer je sektor sigurnosti zaslužan i odgovoran za dobro stanje sigurnosti u državi. Svjesni smo da se konstantno susrećemo se novim i različitim sigurnosnim izazovima ali smo do sada uvijek uspješno odgovarali istima, te se nadam da će i u buduće tako ostati, postižući uspješne rezultate”, istakao je Bevanda.

U nastavku sastanka, a u skladu sa utvrđenim dnevnim redom, razmatrano je stanje sigurnosti na području Federacije BiH za 2020. godinu, kao i dostignuti nivo rada policije u svim segmentima rada u Federaciji BiH, s akcentom na migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini, rad policije u Federaciji BiH i druga aktuelna pitanja u vezi s radom i djelovanjem policijskih struktura u Federaciji BiH.

Posmatrajući sveukupno stanje sigurnosti na području FBiH, a prema statističkim podacima Uprava policija kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova kao i podacima Federalne uprave policije koji su prezentovani po segmentima za izvještajni period januar – decembar 2020. godine, a u odnosu na isti period 2019. godine, karakteriše povećanje broja izvršenih krivičnih djela za 349 ili za 2,19 posto, broja registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 14.679 ili za 95,49 posto više i broja napada na ovlaštena službena lica za 12 ili za 15,58 posto, dok je smanjen broj saobraćajnih nesreća za 3.828 ili za 15,82 posto.

Na osnovu iznesenih parametara evidentno je povećanje prekršaja po javnom redu i miru u 2020. godini koje je za 95,49 posto više u odnosu na 2019. godinu, a rezultat povećanog broja izdatih prekršajnih naloga je nepoštivanje naredbi i mjera donesenih od strane nadležnih kriznih štabova, po raznim segmentima navedenih naredbi.

“Moramo se složiti da je davanje ovakve ocjene stanja sigurnosti odraz prvenstveno statističkih podataka sa aspekta kriminaliteta prikupljenih sa područja cijele Federacije BiH, međutim ukoliko upitamo našeg građanina da se u Bihaću ili u Blažuju, ili u Tuzli osjećaju sigurno, pored desetina, stotina ili hiljada migranata, mislim da ne bi dao odgovor identičan našem zaključku. Građanin naše države žele da bude zaštićeni od opasnosti, od ugrožavanja, od povređivanja njegove ličnosti, prava, imovine i zdravlja. Međutim mi kao policijski službenici, nažalost to ne možemo sami osigurati građanima ove zemlje, bez uključivanja svih državnih institucija koje moraju svojom kolektivnom snagom i cjelokupnim aparatom, koji itekako postoji, i u preventivnom i u represivnom obliku, da ostvare cilj, a to je trenutno rješavanje migrantske krize”, istakao je Zamjenik direktora Federalne uprave policije, Ensad Korman.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*