Rudari ne žele kratkoročno rješenje

Rudari Zenice i Breze nastavljaju generalni štrajk. Zahtjevi su isti: traže da im se osigura repromaterijal da bi mogli zaraditi svoje plate, da im se uveže radni staž, redovno isplaćuju topli obroci i plate. Nadaju se da će u ponedjeljak na sastanku u Federalnoj vladi naći zajedničko rješenje. Ekipa Federalne televizije i danas je provela dan s rudarima.

Neizvjesnost je ta koja prati život rudara od silaska u jamu do okončanja radnog dana. Sada strepnja i strah od toga hoće li biti plaćeni za ono što su pošteno zaradili. Generalni štrajk i dalje traje dok se ne udovolji njihovim zahtjevima. Ne žele kratkoročno rješenje i gašenje požara nego sistemski izlazak iz krize u kojoj su rudnici u Zenici i Brezi.

  • Jasno ću im reći da ovaj put ne želimo da nam riješe problem na 10-15 dana pa da se ponovo moramo štrajkovati. Idemo na malo duže staze. Ovo što imamo problema restrukturiranje rudnika, neka to ide svojim tokom. Mi jesmo za, imamo i tu jasne ciljeve: socijalno i prihvatljiv način – poručuje Izudin Spahijaj, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

Od sastanka u ponedjeljak kojem će prisustvovati federalni premijer Fadil Novalić, nadležni ministar, predstavnici Porezne uprave, Elektroprivrede BiH i Sindikata očekuju mnogo. Problemi i dugovi su se gomilali godinama. Samo prema Poreznoj upravi dugovanja rudnika u Federaciji BiH su veća od pola milijarde, a rudnici iz Zenice i Breze duguju oko 253 miliona maraka.

  • Rudnik Zenica u januaru mjesecu imao 2,8 miliona KM, a potreban je novac za isplatu plata sa svim doprinosima upravo 2,8 miliona KM. S ovim brojem radnika i s ovakvim načinom rada, bez obzira što kažemo da je relizacija bila 100%, od ukupnog prihoda Rurdnik Zenica može samao platiti plate sa doprinosima – istakao je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH (SBB).

Džindić: Prestrukturiranje u rudnicima je neophodno
Gost Federacije danas bio je Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH. “Problem u rudnicima se ne rješava od rata pa do danas. Prvi put je pokrenut proces prestrukturiranja u rudnicima Federacije. Prvi put, otkako postoji BiH, u rudnicima umjesto 50 imamo 7 direktora u 7…
A bez repromaterijala nije moguće ostvariti proizvodnju ni osigurati traženi plasman uglja.

  • To je od samog početka okna: nema nafte, ne možeš dovući ćumur. Može na utovaru biti milioni i milioni tona, ali ga nemaš čime dovući. A da ne govorim o lukovima, mazivu. Imamo čelo koje je vrijedno, ali ako nema hidraulike to je obična kamara željeza i ništa više – objašnjava Mirhad Avdić, predstavnik Četvrte brigade iz jame Raspotočje RMU Zenica.

I bez obzira na probleme rudari su se jutros organizirali i isporučili kompaniji Arcelor Mittal oko 300 tona uglja koji je neophodan za proizvodnju i osiguravanje toplotne energije za grijanje u Zenici. Mnogo im znači i podrška građana, a posebno bivših kolega. A danas ih je posjetio Pejo Brekalo, koji je penzionisan prije 33 godine.

  • Ja sad ne bih radio u tom rudniku da mi daju 6.000 maraka. Nemaju ni materijala, ni obroka, nemaju ništa, to je sramota – zaključuje on.

federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*