Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle o izgradnji autoceste Brčko-Tuzla, elektrifikaciji pruge i plinskom koridoru (VIDEO)

Izgradnja autoceste Brčko – Tuzla, kao dionice autoceste Beograd – Sarajevo, elektrifikacija pruge Doboj – Tuzla – Brčko – Vinkovci, te plinski koridor Kladanj – Tuzla – Brčko – Orašje – Županja bile su teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića i ministra trgovine, turizma i saobraćaja Hamze Bešića sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, premijerom Posavskog kantona Đurom Topićem i predstavnicima drugih institucija relevantnih za realizaciju ovih projekata. Domaćin današnjeg susreta, kojem su prisustvovali i direktori JP Autoceste FBIH, JP Željeznice FBiH i BH Gas, bio je gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Esed Kadrić.

Kada je u pitanju izgradnja autoceste raspisan je tender za doradu idejnog projekta i izradu glavnog projekta autoceste Tuzla – Orašje, dionica Mihatovići petlja do Maoče, odnosno do ulaza u Brčko Distrikt. U Tuzlanskom kantonu već postoji prostorno planska dokumentacija što je osnov za dalji rad na izradi projektne dokumentacije, kazali su danas iz federanih institucija, a Distrikt će uskoro usvojiti izmjene prostornog plana čime će se stvoriti pretpostavke za izradu projektne dokumenacije za ove projekte na teritoriju Brčko Distrikta.

Također, danas je predstavljen i plan elektrifikacije pruge Doboj – Tuzla – Brčko – Vinkovci. Zakjučeno je da JP Željeznice FBiH odmah pokrenu aktivnosti i da u Planu poslovanja za 2022 g. predvide sredstava za izradu projekata elektrifikacije ovog željezničkog pravca. Ono što je značajno istaknuti jeste da je realizacija ovog projekta neovisna je o već iniciranom projektu modernizacije pruge Sarajevo – Žepče – Banovići – Tuzla.

Današnji sastanak donio je i novi ideju u oblasti energetike. Radi se o izgradnji plinskog koridora Kladanj – Tuzla – Brčko – Orašje – Županja, kao treće spojne trase između plinovoda u FBiH i plinskih koridora u okruženju. Ova trasa po svojim karakteristikama ima mogućnost snabdjevanja velikog broja potencijalnih konzumenta, obzirom na brojne privredne subjekte i stanovništvo. Današnji zaključak je da će BH Gas pripremiti Informaciju kako bi se mogle pokrenuti i konkretne aktivnosti u vezi sa ovim projektom.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je potencirao spremnost dva entiteta, dva kantona i Distrikta Brčko, najmnogoljudiije regije u BiH, da zajednički učestvuju u danas prezentiranim saobraćajnim projektima.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, bio je tim povodom, gost otvorenog programa „Tuzla danas“.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*