Broj zaraženih i preminulih od Covid-19 u opadanju širom svijeta

Broj novozaraženih od koronavirusa i preminulih širom svijeta nastavio je da opada u protekloj sedmici, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija u srijedu, dok je samo regija zapadnog Pacifika javila o povećanom broju oboljelih od COVID-19.

U posljednjem izvještaju o pandemiji objavljenom u srijedu, UN-ova agencija za javno zdravstvo navodi da je broj zaraženih koronavirusom opao za pet posto u prošloj sedmici, nastavljajući s trendom pada koj ije započeo prije više od mjesec dana. Broj preminulih također je opao za osam posto i nastavio je da opada širom svijeta tokom protekle dvije sedmice.

Samo je regija zapadnog Pacifika zabilježila rast broja zaraženih od koronavirusa, javljajući o povećanju od 46 posto. Hong Kong je u protekloj sedmici registrovao oko 150 preminulih dnevno, s najvišom stopom smrtnosti na milion ljudi, sudeći po podacima Oxford univerziteta.

Krajnje zarazna omikron varijanta koronavirusa nedavno je zahvatila poluautonomni kneski grad, dovodeći do masovnog karantina, panične kupovine u supermarketima, i čak su i gradske mrtvačnice pune, što je prinudilo vlasti da koriste i brodske zamrzivače.

U drugim djelovima svijeta, broj zaraženih od COVID-19 u značajnom je opadanju. Najveći pad cifri zabilježen je na Bliskom istoku i Africi, gdje su brojke zaraženih opale za 46 i 40 posto, prenosi AP.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*