Prikazan film “Agresija na istinu” autora Avde Huseinovića

U okviru ovogodišnjeg programa „Dani sjećanja na genocid u Srebrenici“ u petak, 5. jula u Centru za mlade Tušanj upriličena je projekcija dokumentarnog filma „Agresija na istinu“ autora Avde Huseinovića.

Projekciji su prisustovali muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, autor Avdo Huseinović, direktori institucija, imami, džematlije, omladina i građani Tuzle.

Prigodnim riječima u ime organizatora obratio se glavni imam hafiz Huskanović.

U svom obraćanju glavni imam Huskanović se zahvalio svima na dolasku, a posebno autoru Huseinoviću čiji filmovi su dio programa sjećanja na genocid u Srebrenici od početka realizacije projekta u Tuzli.

“Agresija na istinu” obrađuje tematiku negiranja genocida i drugih oblika ratnih zločina na tlu Bosne i Hercegovine. Kroz relevantne dokumente, analize, intervjue sa eminentnim stručnjacima, film se bavi dešifrovanjem metodologije velikosrpske politike koja decenijama velike zločine počinjene od srpskih vojnih i policijskih snaga u BiH, negira i često pripisuje žrtvi.

Prisutnima se obratio muftija tuzlanski dr. Fazlović. -Mi se neprestano borimo za istinu. Istinu u nama, kada mislimo, kada osjećamo za istinu među nama. Jedino istina može biti logična i smislena. Mi vjerujemo da je na kraju Allahova pravda i da je na kraju vječni svijet na kojem će biti samo isitina. Neće biti ni tračka laži. Svi će ljudi, ma na kojoj strani bili, završiti pred licem Svemogućeg Boga, istinom i pravdom koja će biti jasna, vidljiva, očigledna i jedina toga dana, kazao je muftija.

Muftija Fazlović se zahvalio autoru Huseinoviću na dosadašnjem doprinosu očuvanja istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocidu počinjemo nad Bošnjacima.

Autor Avdo Huseinović je istakao da je ovo prvi dokumentarni film koji se bavi temom negiranja, falsifikovanja historijskih činjenica, brojnih podvala s ciljem da se promijeni karakter rata, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Film otkriva na koji način su Vlada entiteta Republika Srpska i država Srbija milionskim iznosima finansirale projekte negiranja i falsifikovanja historijskih činjenica, za koje postoje pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i domaćih sudova.

MIZ Tuzla

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*