Izraelski avioni tokom noći izveli žestoke napade istočno od Gaze

Izraelski ratni avioni izveli su tokom noći žestoke napade na regione istočno od grada Gaze.

Prema riječima očevidaca, izraelski avioni su bombardovali mnoga područja na istoku grada Gaze, kao što su Deraj, Tuffah i Stari grad.

Očevici su kazali da su se čuli snažne eksplozije koje su potresle grad, a posljedice eksplozije osjetile su se i u sjevernom i centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Uprava za civilnu odbranu Gaze objavila je da je desetine Palestinaca ubijeno u jučerašnjim izraelskim napadima na istočne regije grada Gaze.

U saopćenju građanima Gaze prije napada, izraelska vojska je tražila od stanovnika naselja Tuffah, Deraj i Stari grad na istoku grada Gaze da evakuišu područje i smjeste se u skloništa na zapadu.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, od tada je ubijeno više od 38.150 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*