Lakić: Vlada FBIH subvencionira socijalno ugrožene kategorije

Vlada Federacije BiH se kontinuirano brine za socijalno ugrožene kategorije, pa će to uraditi i o pitanju usklađivanja cijena električne energije. Na današnjoj sjednici Vlade FBiH ćemo predložiti produženje Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije kućanstvima i stimulaciji energetske efikasnosti za najugroženije kategorije stanovništva u Federaciji BiH, kazao je ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić, dodavši da će Elektroprivreda BiH na taj način dio svoje planirane dobiti, koja pripada Vladi Federacije BiH, usmjeriti ka subvencijama za najugroženije kategorije kupaca.

Pravo na subvenciju ostvaruju umirovljenici s najnižom mirovinom, koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni Zavod MIO u Federaciji BiH kao i korisnici koji primaju stalnu novčanu pomoć od nadležnih službi, odnosno centara za socijalni rad u FBiH, a čija mjesečna potrošnja električne energije ne prelazi 268 kilovatsati mjesečno, odnosno ne prelazi prosječnu potrošnju kućanstva koje opskrbljuje EPBiH.

Federalni Zavod MIO će svaki mjesec dostavljati spisak korisnika najniže mirovine Elektroprivredi BiH. Resorna županijska ministarstva će Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike redovnito dostavljati spiskove korisnika koji primaju stalnu novčanu pomoć centara, odnosno službi za socijalni rad u Federaciji BiH. Spiskovi korisnika socijalne pomoći će se zatim dostavljati Elektroprivredi BiH. Na ovaj način se želi osigurati da će svi oni koji nemaju dovoljne izvore prihoda dobiti subvenciju, ali će se istovremeno voditi računa da ne dođe do zlouporaba i da se sa spiska uklone oni koji su počeli ostvarivati dodatne prihode.

(Fokus.ba)

Jedan komentar

  1. My brother suggested I might like this website He was totally right This post actually made my day You cannt imagine just how much time I had spent for this information Thanks

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*