RS i Srbija obilježavaju Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u Oluji

Vlade Republike Srpske i Srbije ove godine Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji hrvatske vojske “Oluja” obilježiće u subotu, 3. avgusta, u Loznici u Srbiji, a centralna manifestacija biće održana na stadionu “Lagator” sa početkom u 18 časova.

Danu sjećanja prisustvovaće brojni visoki zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

Povodom 29. godišnjice stradanja Srba u operaciji hrvatske vojske “Oluja”, prema informacijama iz Srbije, 4. avgusta trebalo bi da bude služen parastos u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

U akciji “Oluja” u avgustu 1995. godine protjerano je više od 220.000 Srba, a njih oko 2.000 je poginulo i nestalo, prema podacima Veritasa.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao je Oluju kao udruženi zločinački poduhvat, s ciljem trajnog i prisilnog protjerivanja najvećeg dijela Srba iz tadašnje Republike Srpske Krajine.

Međutim, u drugostepenoj presudi takve tvrdnje su odbačene i hrvatski generali su oslobođeni svih optužbi, uz navode da u Krajini jesu počinjeni teški zločini nad Srbima.

Tribunal je utvrdio da su hrvatska vojska i specijalna policija počinile veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom, prvenstveno nakon oružanih napada.

Međunarodni sud pravde je u februaru 2015. godine odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i nakon “Oluje” dogodili zločini koji bi mogli biti elementi genocida, ali da “nije dokazana specifična genocidna namjera”.

U Hrvatskoj se 5. avgust slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust dan žalosti i sjećanja na prognane i ubijene Srbe.

Republika Srbija i Republika Srpska od 2014. godine zajednički obilježavaju sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja”. Do sada je, pored mosta na Rači, uglavnom centralna manifestacija obilježavanja bila u Srbiji i to u mjestima sa velikim brojem izbjeglih Srba, a prošle godine je održana u Republici Srpskoj u Prijedoru.

BHRT

3 0 komentara

  1. Your blog is a constant source of inspiration for me. Your passion for your subject matter is palpable, and it's clear that you pour your heart and soul into every post. Keep up the incredible work!

  2. The degree of my fascination with your creations is equal to your own enthusiasm. The sketch is tasteful, and the authored material is of a high caliber. Yet, you appear uneasy about the prospect of heading in a direction that could cause unease. I'm confident you'll be able to resolve this situation efficiently.

  3. Vitazen Keto Gummies Great information shared.. really enjoyed reading this post thank you author for sharing this post .. appreciated

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*