(Foto) Armin Mujkanović osvojio novu titulu u FIA CEZ šampionatu

Sredinom septembra, kada jesen već ozbiljno kuca na vrata, u istarskom gradu Buzetu, već 43. godinu uzastopno stižu najbolji europski vozači na finalni obračun sezone i veoma često, razrješenje pitanja prvaka. Ove godine, brdska trka u Buzetu se bodovala za dva najveća šampionata u Europi: Šampionat Europe i FIA Centralnoevropski šampionat. U sklopu Centralnoevropskog šampionata, nastupao je i Tuzlak Armin Mujkanović, koji je u Buzet došao po vrijedne bodove i borbu za definitivnu potvrdu titule prvaka FIA Centralnoevropske zone, drugi put uzastopno.

Vozač Splitskog autokluba je stigao u dolinu “bijeloga zlata” sa svojim Yugom 1000 Suzuki s kojim je prije sedam dana slavio na Tari (Srbija), a prije toga i u Pljevljima (Crna Gora), kao i u Kruji (Albanija). Matematika je bila jasna za Mujkanovića. Nakon ovakve dominacije u Grupi 1, sa tri prva mjesta i samo jednim drugim u Cazinu, Mujkanoviću je u Buzetu bila dovoljna čak i sedma pozicija za osvajanje titule. Konkurencija nikada jača – automobili sa preko 800 KS i pogonom na sva četiri točka.

Imajući u vidu da je automobil već pokazao blage znakove “umora”, Tuzlak je procijenio da je bolje ne pokušavati biti “heroj”, već pametno pristupiti trci i voziti racionalno. Na treninzima su se javile prve nevolje u vidu padavina koje su zatekle Mujkanovića na stazi sa gumama za suho, pa je u jednoj krivini uz dosta sreće i umijeća uspio da izbjegne incident koji bi zasigurno okončao trkački vikend, a moguće i potjeru za titulom. Nedjelja je ipak protekla mirnije. Hladno vrijeme je značilo značajno lošiji grip i teže grijanje guma. Mujkanović je obje vožnje odvezao ujednačeno, dovoljno da zauzme šestu poziciju, koja mu je osigurala novu titulu prvaka Centralnoevropske zone:

“Nemam prave riječi za ovo. Moja druga titula u FIA CEZ šampionatu osvojena u Buzetu koji važi za najbolju trku u regionu. Atmosfera ovdje je nevjerovatna, ovako nešto ne možete doživjeti ni na fudbalskim utakmicama. Buzet živi za ovu trku i njihovim venama zaista teku oktani. Ja sam zadovoljan svojom vožnjom, teško je uporediti sa 2022. kada sam ovdje bio s Hondom, ali to sad nije ni važno. Jedva čekam da se sve ovo slegne. Sezona je bila izazovna, započeo sam je tek krajem juna ove godine jer je u jednom momentu izgledalo tako da neću ni voziti ove godine. Ove godine smo odlučili da kupimo nazad mog starog Yuga kojeg smo prodali prošle godine i temeljito ga preradimo i prilagodimo za moto klasu. Auto je širi, bolje leži, ali smo tek na početku njegovog razvoja. Dosta smo naučili ove godine o njemu i sigurni smo da može samo napredovati. Dugujem veliku zahvalnost porodici i prijateljima koji su pomogli ove godine, kao i sponzorima koji su pametno uložili svoj novac jer je njihovu reklamu u prosjeku vidjelo nekih 5-6 hiljada gledalaca, osim u slučaju Buzeta gdje cifra prelazi čak i 10.000 gledalaca. Kada dođem u Tuzlu razmotrit ćemo sve planove i gdje ćemo završiti ovu sezonu, ali prije toga vam ne mogu ništa reći. Hvala svima na podršci i vidimo se uskoro na stazi!”, zaključio je Mujkanović nakon novog velikog uspjeha u karijeri.

Ovom titulom, tuzlanski automobilista nastavlja donositi titule u grad soli. Prva je stigla 2022. kada je postao Prvak Hrvatske u brdskim trkama, nakon što je bio primoran preći u hrvatsko prvenstvo. Zatim je prošle godine izašao na internacionalnu scenu i po prvi put osvojio titulu prvaka FIA Centralnoevropske zone, a isti uspjeh je ponovio i ove godine.

(Press A.M./RTV7)

2 0 komentara

  1. you are in reality a just right webmaster The site loading velocity is incredible It seems that you are doing any unique trick In addition The contents are masterwork you have performed a wonderful task on this topic

  2. My brother suggested I might like this blog He was totally right This post actually made my day You can not imagine simply how much time I had spent for this info Thanks

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*