Stanje prirodne nesreće u Kiseljaku i Varešu – evo gdje je još kritično

Obilne padavine koje su tokom noći zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, izazvale su poplave u pojedinim gradovima. Poplavljene su ulice i stambeni objekti u Kiseljaku i Kreševu.

Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, Općinski načelnik Kiseljaka na sjednici održanoj 04.10.2024. donijelo je odluku o proglašenju stanje nesreće uzrokovano obilnim padavinama.

Odluka je na snagu stupila odmah, a prestat će važiti s danom donošenja Odluke o prestanku prirodne nesreće od poplava u Kiseljaku.  

Iz Službe za civilnu zaštitu općine Kiseljak mole stanovništvo da ne polaze na put, a u hitnim slučajevima da pozovu navedene službe, Profesionalnu vatrogasnu jedinicu, hitnu pomoć ili policijsku stanicu Kiseljak na broj 030 879 150.

Sve hitne službe s područja općine Kiseljak su na terenu kako bi pomogli stanovništvu.

“Zbog izvanredne situacije na području općine Kiseljak i susjednih općina, nastava za petak je odgođena. Svima koji su pogođeni poplavama želimo što prije oporavak”, objavljeno je iz Srednje škole “Ivan Goran Kovačić” u Kiseljaku.

Putna komunikacija Kiseljak-Busovača je presječena, odsječene su općine Kiseljak, Kreševo i Fojnica od ostatka Kantona Središnja Bosna. 

Kako je kazao Miroslav Jakić, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu KSB, sve rijeke i potoci su se izlili izvan korita. 

“Dva mosta u Kreševu su začepljena, voda se izlila u samu gradsku jezgru. Ekipe civilne zaštite na putu su za ove tri općine”, rekao je Jakić.

Fojnica: Nema struje ni vode, sliv Željeznice ugrožen

Dramatična noć u selu Luke desetak kilometara od Fojnice, gdje su se građani satima borili da spase ono što spasiti mogu. Povrijeđenih nema, ali je voda ušla u mnogo kuća.

U selu nema struje ni vode, a i mreže su u prekidu. Cijeli sliv rijeke Željeznice je ugrožen. Iz Zavoda u Bakovićima izvlače štićenike.

Nezvanične informacije govore da u nevremenu ima i smrtno stradalih.

Načelnik općine Kreševo: Situacija je apokaliptična

Žena s dvoje male djece čeka pomoć Gorske službe spavanja kako bi bili evakuirani iz kuće koja je u poplavljenom području, izjavio je Renato Pejhak, načelnik Općine Kreševo.

”Nemamo dovoljno opreme i mehanizacije. Jako je teška situacija. Ovo je apokaliptično”, izjavio je Pejak tokom gostovanja na BHRT-u.

Vareš proglasio stanje prirodne nepogode

Općina Vareš proglasila je stanje prirodne nepogodne zbog velikih padavina i izlijevanja rijeke Stavnje, koja se izlila na regionalnu cestu R444, a neprohodna je i većina lokalni puteva, potvrdio je direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

“Stavnja se izlila i ide regionalnom cestom, a većina lokalnih puteva je neprohodna zbog obilnih padavina i izlijevanja potoka. Potporni zid se obrušio te naslonio na jednu zgradu u Vareš-Majdanu pa stanari imaju problem da izađu iz svojih domova. Pokrenulo se i klizište u naselju Dabravine, koje je odnijelo jednu štalu i pomoćni objekat… Pripadnici službe Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice nalaze se na terenu te pomažu građanima i rade na sanaciji posljedica”, kazao je Aličić za Fenu.

U Tarčinu voda odnijela mostove

Usljed obilnih padavina nastale su ogromne poplave ovog jutra u brojnim mjestima i gradovima u BiH. Takva situacija je i kod Tarčina, gdje je najgora situacija tokom noći zahvatila selo Gunjani.

Poplavljene su kuće, a put prema selu je u potpunosti odsječen.

Voda je odnijela i mostove pred sobom. 

Nevrijeme odnijelo krov sa škole u Bileći

Nevrijeme u Bileći odnijelo je krov sa zgrade Gimnazije Nevesinje, nastava je obustavljena, a šteta je velika, izjavila je Srni direktor Srednjoškolskog centra “Aleksa Šantić” Dragana Budalić.

“Prokisnulo je u sve prostorije, jedan dimnjak je potpuno srušen. Voda teče učionicama. Bili smo primorani da isključimo struju, jer je voda nakvasila sve instalacije”, rekla je Budalić.

Ona je dodala da je o svemu obaviješteno Ministarstvo prosvjete i kulture.

Budalić je navela da su nakon noćašnjeg nevremena iz opštinskog Štaba za vanredne situacije posjetili školu u Bileći i da su preduzete prve potrebne mjere.

“Majstori uskoro stižu na teren da se vidi kako da saniramo štetu”, rekla je Budalić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*