UDIK obilježava godišnjicu masakra na Kapiji

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će se u ponedjeljak, 25. maja održati stajanje u povodu godišnjice od masakra na tuzlanskoj Kapiji, navodi se u saopćenju UDIK-a.

Polusatno stajanje će se održati od 9.30 sati na Solnom trgu u Tuzli nakon čega će aktivisti UDIK-a obaviti polaganje vijenca na Kapiji.

UDIK podsjeća da je prije dvadeset godina, tačnije 25. maja 1995. Vojska Republike Srpske ispalila s položaja na planini Ozren granatu na tuzlansku Kapiju, mjesto okupljanja mladih u Tuzli.

U ovom zločinu ubijena je 71 mlada osoba. Prosjek godina ubijenih bio je 23, a najmađa žrtva imala je samo dvije godine.

Svojim činom stajanja i polaganjem vijenca UDIK želi podsjetiti javnost da još uvijek ima onih koji pamte ovaj zločin na tuzlanskoj Kapiji, jer i nakon dvadeset godina postoji negiranje ali i slabo djelovanje Tužilaštva u ovom slučaju. Na to ukazuje i činjenica da je do danas za ovaj zločin osuđena samo jedna osoba, Novak Đukić, koji se trenutno nalazi u Srbiji i izbjegava izdržavanje zatvorske kazne, navodi se u saopćenju.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*