Predstavnici religijskih zajednica s papom

Papa Franjo stigao je u posjetu samostanu Sveti križ u Kovačićima, poznat i kao Franjevački međunarodni studentski centar, gdje je i sjedište uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Tu se sreo s poglavarima religijskih zajednica koje su uključene u Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine (MRV), a u centar je došao s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Susretu ne prisustvuju predstavnici svih religijskih zajednica u BiH, kojih ima više od 20, jer će se papa susresti s poglavarima četiri najveće religijske zajednice – katoličkom, islamskom, pravoslavnom i židovskom.

Reisu-l-ulem Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović pozdravio je papu u ime Islamske zajednice, muslimana u BiH i svoje ime.

“Vaša posjeta izraz je vaše dobre namjere da obradujete sve nas koji živimo ovdje. Veseli nas što ste odabrali BiH kao prvo mjesto za dolazak u ovaj dio svijeta”, kazao je on.

Dodao je da je BiH mjesto prožimanja i susreta različitih religija, ali i područje patnje običnih ljudi.

“Kao da je ljudima vjere postalo draže podržati vojne, političke i ekonomske blokove, nego svjedočiti istinu i pružiti ljubav i utjehu nemoćnima”, naveo je on.

Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije poručio je papi: “Došli ste u BiH i njenu prestolnicu Sarajevo zato što jednoj napaćenoj zemlji želite dati podršku da se ponovo uspravi i dobije ljudsko lice…Vaš dolazak je ohrabrenje i pravoslavnim hršćanima. Mi smo izašli prije 20 godina iz rata, a još uvijek pričamo o njemu kao da se juče završio, jer rat donosi nesreću. Istina je i kada ovdje prestane zveket oružja, mi nastavljamo da živimo u miru, poštujući jedne druge u toj stvarnosti i BiH može bit zaista divna zemlja… Uzajamni mir i poštovanje poslije rata nismo postigli i baš u tome očekujemo vašu pomoć.”

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci poželio je papi dobrodošlicu u Sarajevo, grad “u kojem jevrejska zajednica egzistira u miru i slozi posljednjih 450 godina sa manjerom da ostane ovdje najmanje narednih 450  godina”.

“Jer drugu domovinu niti tražimo niti imamo”, dodao je. “Vaš dolazak nas ohrabruje, znamo da nam je došao prijatelj koji nam želi pomoći. Nećemo vas slagati; nismo političari i reći da je ovdje sve med i mlijeko, jer imamo problema i svjesni smo da nam je moguće opstati na ovo dijelu zemaljske kugle samo ako budemo radili zajedno. Uvjeravamo vas da se radi o problemima koji smo sami stvorili i moramo ih sami riješiti.”

Na kraju je rekao kako je zatvoren Zemaljski muzej, pa “nismo u mogućnosti da vam pokažemo naše blago, Hagadu”.

Finci je zbog toga papi uručio reprint ove dragocjene knjige.

Papa Franjo je u samostan došao nakon susreta sa sveštenicima u katedrali Srce Isusovo, odakle se cijelim putem, Titovom ulicom i preko Mosta Suade i Olge, prevezao u papamobilu, u pratnji kardinala Vinka Puljića.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*