Postignut historijski sporazum o nukleranom programu Irana

Iran i šest svjetskih sila postigli su historijski sporazum o nuklearnom programu Islamske Republike, koji bi omogućio ukidanje sankcija Teheranu u zamjenu za ograničenja njegovog nuklearnog programa, saopćio je u iranski diplomata.

“Sav težak rad se isplatio i zaključili smo sporazum. Neka Bog blagoslovi naš narod”, izjavio je taj diplomata pod uvjetom da ostane anoniman. I drugi iranski diplomata potvrdio je postizanje sporazuma.

I visoki zapadni diplomata izjavio je da je historijski sporazum postignut nakon uklanjanja posljednjih prepreka. Diplomata navodi da to uključuje kompromis između Vašingtona i Teherana koji bi omogućio inspektorima UN-a da vrše obilaske iranskih vojnih postrojenja u okviru njihovih posmatračkih dužnosti, prenosi AP.

Pristup svakom postrojenju neće, međutim, biti uvijek i odobren, i čak ako se to i učini mogao bi biti odgođen pod uvjetom da se kritičari sporazuma uvjere u eventualno davanje vremena Iranu da se povinuje svojim obavezama.

Na osnovu sporazuma, Teheran bi imao pravo da ospori UN-ove zahtjeve, i arbitražna komisija sačinjena od predstavnika Irana i šest svjetskih sila s kojima pregovara morala bi odlučiti o spornim pitanjima.

Teheran i svjetske sile su u posljednjih 11 godina pregovarali o stavljanju pod kontrolu iranskog atomskog programa u zamjenu za ukidanje sankcija protiv Islamske Republike i njenih skoro 80 miliona stanovnika.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*