Vijeće ministara danas ocjenjuje: Da li je BiH spremna za aplikaciju za EU?

Vijeće ministara BiH trebalo bi danas da razmatra zaključak Predsjedništva BiH u vezi sa pripremom informacije o spremnosti za podnošenje aplikacije za članstvo u EU. Deklarativno, sve političke strukture u BiH su za euro integracije, dok kod predstavnika EU postoji sumnja u iskrenost domaćih političara.

Ministri će sigurno imati na umu najavu prema kojoj su Evropska unija i međunarodne finansijske institucije spremni osigurati milijardu eura u naredne tri godine kao direktnu pomoć u provođenju reformi, te osigurati dodatnih 500 miliona eura za investicije, ukoliko BiH ozbiljno krene “evropskim” putem.

U saopćenju iz Vijeća ministara BiH navodi se da je na dnevnom redu sjednice i Informacija o aktivnostima na provođenju Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Pred ministrima će se naći i Informacija o problemima u funkcioniranju Javnog radiotelevizijskog servisa BiH – BHRT.

Ministarsko vijeće BiH razmotriće i Prijedlog mišljenja na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH. Na denvnom redu je i Informacija o izradi akcionog plana za jačanje konkurentnosti i privlačenje investicija za odabrane podsektore vrijednosnih lanaca u poljoprivredi.

Biće riječi i o Informaciji o dosadašnjoj realizaciji Akcionog plana za sprečavanje i suzbijanje krivičnih djela u vezi sa motornim vozilima za period 2012-2015. godina.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*