ZZO TK finansira postupak asistirane reprodukcije

U skladu sa Finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2016. godinu, predviđena su sredstva za finansiranje asistirane reprodukcije (vještačke oplodnje).
Doktrinarnim stavom predviđene su indikacije i medicinska dokumentacija na osnovu kojih osigurana lica ostvaruju pravo na refundaciju dijela sredstava za asistiranu reprodukciju.
Indikacije utvrđene doktrinarnim pristupom:žene koje imaju neplodnost i pored odgovarajućeg liječenja, žene koje nisu rađale ili nemaju žive djece, žene do napunjenih 37 godina starosti u momentu dobijanja odluke o ispunjenosti uslova za uključivanje u proces vantjelesne oplodnje…
Osigurana lica koja podnesu zahtjev Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za refundaciju sredstava za asistiranu reprodukciju/vještačku oplodnju u skladu sa Doktrinarnim stavom, neophodno je da prilože sljedeću medicinsku dokumentaciju:
Mišljenje ordinirajućeg ljekara specijaliste (ginekologa ili urologa) i Konzilijarno mišljenje nadležne klinike JZU UKC Tuzla (Klinika za ginekologiju i akušerstvo ili Klinika za urologiju), pribavljeno prije započinjanja postupka asistirane medeicinske reprodukcije.
Pravo na troškove asistirane reprodukcije na teret sredstava Zavoda može se ostvariti maksimalno dva puta za jedan bračni par odnosno par koji živi u vanbračnoj zajednici.
Zavod učestvuje u troškovima postupka asistirane reprodukcije u visini do 3.000,00 KM za prvi pokušaj i u visini do 2.000,00 KM za drugi pokušaj.

Publikaciju o pravima osiguranih lica na asistiranu reprodukcije možete preuzeti na web stranici Zavoda (www.zzotk.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*