Bivši logoraši iz BiH i Hrvatske razgovarali o tužbama protiv Srbije

Predstavnici Saveza logoraša u BiH posjetili su Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracionih logora u Vukovaru, saopćeno je iz Savaza, prenosi Patria.

Bivši logoraši iz BiH i Hrvatske razgovarali su o zakonskim rješenja koja bi pospješila život ove populacije, razmatrane su aktivnosti u vezi tužbi logoraša iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske za naknadu štete za vrijeme provedeno u logorima na teritoriji Srbije, kao i na zajedničke projekte pružanja pravne i psihološke podrške bišim logorašima.

Iz Savaza navode kako je posjeta Vukovaru, kao i spomen obilježjima koji služe kao znak upozorenja i sjećanja na sve nevine žrtve koje su stradale u proteklom ratu u Hrvatskoj, bila još jedan podsjetnik onima koji se bore za prava logoraša u Bosni i Hercegovini – koliko je zapravo važno da jedna država posvećuje pažnje memorijalizaciji i kulturi sjećanja, te po ko zna koji put, i apel odgovornima da poduzmu određene akcije kada su u pitanju ostvarenja prava žrtava torture, a koja uključuju i memorijalizaciju i obilježavanje mjesta zločina.

Obaveza države je da osigura zadovoljenje – memorijalizaciju zbog kršenja prava, kao i da zaštiti historijsko sjećanje, kako bi se spriječilo poricanje, revizija i negiranje prošlosti, te osigurala prevencija od ponovnog kršenja prava – navode iz Savaza.

Bivši logoraši iz BiH su posjetili I “Muzej ratne bolnice”, “Spomen dom Ovčaru”, kao i masovnu grobnicu u kojoj je pronađeno oko 200 žrtava, koje su 1991. godine, dok su još tada bile pacijenti, deportirane iz vukovarske bolnice, odvezene u logor te potom smaknute u divljini.

Iz Savaza logorasa BiH napominju kako po uzoru na Hrvatsku, i u Bosni i Hercegovini je potrebno pokrenuti dijalog o prošlosti putem adekvatnih procesa memorijalizacije i komemoracije, sa ciljem izgradnje kulture sjećanja, a u skladu sa EU standardima, prenosi Patria.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*