Kada će se kanabis moći koristiti u medicinske svrhe u BiH?

Liječenje kanabisom uvedeno je u praksu mnogih evropskih zemalja. BiH pravi prve korake. Zvaničnog stava, da li BiH treba legalizacija kanabisa, još nema.

Da li BiH treba legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, crno na bijelo, još uvijek nema potvrde. Komisija koja je trebala dostaviti mišljenje Vijeću ministara BiH se još nikad nije sastala, no na pojedinačne upite, članovi Komisije su nam kazali da je njihovo mišljenje pozitivno.

“Nakon obavljenih detaljnih stručnih konsultacija Komisija je zaključila da je opravdano razmotriti uvođenje doziranih farmaceutskih oblika na bazi sintetskih kanabinoida u terapijsku primjenu za strogo definisane indikacije”, navode iz Ministarstva zdravlja RS.

Rok da zvanično mišljenje dostavi Vijeću ministara, Komisija ima do kraja januara. Nakon toga, potrebno će biti izvršiti izmjene Zakona o sprečavanju i suzbijanju opojnih droga.

“U ovom slučaju mislim da je najvažnije da se spriječi zloupotreba korištenja kanabisa i da se stavi pod kontrolu, način na koji će se to uraditi i kako, naravno izmjenom ovog zakona slijedit će izrade niza podzakonskih akata kojim će se to definirati”, kazala je Draženka Malićbegović, zamjenica ministra za civilne poslove BiH.

A dok se izmjene ne dogode, osobe sa malignim oboljenjima čekaju. Stava su da korištenje kanabisa u medicinske svrhe treba biti dozvoljeno.

“Ne možemo čekati lijek, stvarno je to degutantno postalo. Ja, a mislim da i većina ljudi koji su prošli golgotu malignih oboljenja, su za varijantu da se izvrši legalizacija kanabisa pod strogom kontrolom i drakonskim sankcijama za kršenje toga”, kaže Spomenka Hadžić, predsjednica Udruženja Renesansa.

A dok se legalizacija ne dogodi, nije tajna da se ulje kanabisa prodaje ilegalno.

“THC ulje se vrlo jednostavno može naći i na internetu. Sve što treba jeste da prodavaču pošaljete nalaze, koje kako ovdje piše, prouči klinika u Holandiji, nakon čega dobijete povratnu informaciju koju dozu ulja trebate koristiti i na adresu vam dolazi za 10 dana”.

Oni koji su koristili ovo ulje, upozoravaju na rizik kupovine na internetu.

“Mnogo je prevaranata na tržištu. Prava cijena, pravog ulja je 600 eura za 20 mililitara, što se može naći svugdje u Evropi. Neke zemlje su legalizirale, tako da se može naći u prodavnicama”.

Do sada je korištenje lijekova na bazi kanabisa legalizovano u susjednoj Hrvatskoj, kao i Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i zemljama Skandinavije.

Nelagalizacijom u našoj zemlji, bolesnici su nam kazali da su primorani koristiti ilegalne kanale nabavke. I na taj način biti dio kriminalnog miljea.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*