Ministar Gluhić održao sastanak u Turističkoj zajednici TK

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić, danas je boravio u svojoj prvoj radnoj posjeti Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona. Ovom prilikom razgovarano je o problemima u poslovanju ove ustanove, rješenju statusa trenutno uposlenih, te formiranju novih turističkih zajednica na lokalnom nivou.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona opterećena je značajnim finansijskim dugovanjima, zbog kojih su vođeni i sudski procesi. Prema riječima ministra Gluhića, dobrim odnosom prema ovoj instituciji i javnim prihodima, trenutno rukovodstvo je uspjelo i pored finansijskih problema da održi njeno funkcionisanje. Izrazio je nadu da će se ova situacija prevazići, i da će Turistička zajednica Tuzlanskog kantona konačno početi da radi svoju primarnu djelatnost, promocija i razvoj turizma.

Da bi se napravio pomak, Skupština Tuzlanskog kantona je krajem septembra prošle godine, usvojila Zakon o turističkoj zajednici, koji predviđa formiranje turističkih zajednica na lokalnom nivou. Turističke zajednice Tuzlanskog kantona će nastaviti svoj rad, ali uz novu organizacionu strukturu usklađenom sa novim Zakonom, što podrazumjeva i manje radnih mjesta.

Maid Porobić, predsjednik Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, i v.d. direktora Turističkog ureda TK je kazao, da je jedno od rješenja i preraspodjela radnika u buduće lokalne turističke zajednice. Na osnovu analize i procjene, odlučit će se u kojim općinama Tuzlanskog kantona će one biti formirane. Kako se moglo čuti ovom prilikom, interes za sada postoji u Tuzli, Lukavcu, Živinicama i Banovićima.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*