Dom naroda PSBiH danas o Ustavnom sudu BiH

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) trebali bi na današnjoj sjednici u Sarajevu, razmatrati Prijedlog zakona o Ustavnom sudu i izmjene Krivičnog zakona.

Radi se o zakonima kojima se traži zamjena stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i brisanje člana Krivičnog zakona koji regulira sankcije za nepoštovanje odluka Ustavnog suda, a predložio ih je Klub delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda.

Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH utvrdila je ranije postojanje ustavnog osnova za ova zakonska rješenja, ali nisu podržali principe tih zakona.

Pred delegatima je i nekoliko zakonskih rješenja predloženih iz Vijeća ministara BiH. Među njima su Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama, izmjene Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave i Zakona o upravi, ali i izmjene Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, te Zakona o udruženjima i fondacijama.

Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu za 2015. godinu koji je podnijela Evropska komisija kao i Akcioni plan za provođenje Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH također su na dnevnom redu sjednice Doma naroda PSBiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*