Obama o primirju u Siriji: Postoji mnogo razloga da budemo skeptični

Postoji mnogo razloga da budemo skeptični, i u najboljim uvjetima nasilje neće prestati odmah, izjavio je predsjednik Sjedinjenih Americkih Država (SAD) Barack Obama, u vezi sa primirjem u Siriji, koje je stupilo na snagu danas, 27. februara.

Obama se u redovnom obraćanju naciji osvrnuo na dogovor o primirju u Siriji, te na borbu protiv terorističke organizacije IDIL. Istakao je kako je okončanje građanskog rata u Siriji jedini način da IDIL bude poražen.

“Nismo u nikakvoj obmani. Postoji mnogo razloga da budemo skeptični. I u najboljim uvjetima nasilje neće prestati odmah. Ali, svako dobro zna šta treba uraditi. Sve strane moraju prekinuti napade, uključujući i bombardovanja. Mora se dozvoliti slanje humanitarne pomoći u okupirane regije”, rekao je Obama.

Naglasio je kako sve zavisi od toga da li će Rusija, sirijski režim i njihovi saveznici poštovati obećanja koja su dali, te dodao da predstoje kritični sati i dani.

Kada je u pitanju borba protiv terorista IDIL-a, Obama je istakao da će napadi biti nastavljeni te, kako je rekao, prema teroristima će “biti nemilosrdni.”

On je rekao da je od početka akcija protiv IDIL-a izvedeno oko 10 hiljada zračnih napada, da međunarodna koalicija vremenom jača, te da su teroristi na području Iraka izgubili kontrolu nad oko 40 posto teritorije koju su ranije kontrolisali.

“Zahvaljujući naporima brojnih zemalja, smanjen je i prelazak stranih ratnika na područje Sirije. Regija pod kontrolom IDIL-a u Siriji i Iraku se vremenom smanjuje, a na ratištima je također sve manji broj ratnika”, rekao je Obama.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija su u ponedjeljak postigle dogovor o primirju u Siriji koji je stupio na snagu sinoć u ponoć. Navodi se da se primirje ne odnosi na terorističku organizaciju IDIL i Front Nusra, ogranak al-Qaeda u Siriji.

Ovaj dogovor je posljednji u nizu diplomatskih napora kako bi se okončao građanski rat u Siriji koji traje pet godina. Rat u Siriji je počeo u proljeće 2011. godine, kada su se sukobile režimske snage predsjednika Bashara al-Assada i pobunjenici koji Assada žele svrgnuti s vlasti.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*