Parlament FBiH: Nastavljena sjednica Predstavničkog doma, SBB suzdržan

Predstavnički dom Parlamenta FBiH nastavio je dvodnevno zasjedanje razmatranjem Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti, koji je predložila Vlada FBiH. Poslanici Kluba SBB ostaju suzdržani o svim tačkama dnevnog reda.

Odredbama izmjena i dopuna Prijedloga Zakona predloženo je da Agencija za nadzor donosi zajedničke uslove i premijski sistem za obavezna osiguranja od odgovornosti, čime se harmonizira regulativa na razini BiH, s obzirom na to da je odredba na istovjetan način regulirana Zakonom o obaveznim osiguranjima u saobraćaju u Republici Srpskoj.

U obrazloženju tog zakona stoji da je osnovni problem nepoštivanje administrativno utvrđene premije, tj. odredaba zajedničkog premijskog sistema autoodgovornosti kroz nelojalnu konkurenciju, te posredno i neposredno davanje nedozvoljenih popusta.

Jedna od novina je smanjenje s 90 na 60 dana roka u kojem je društvo za osiguranje obavezno isplatiti odštetni zahtjev, odnosno objasniti zašto nije u mogućnosti da to učini.

Predsjednik Kluba poslanika SBB-a Nasir Beganović novinarima je kazao da taj klub ostaje pri odluci koju su donijeli u utorak, a to je da će biti suzdržani o svim tačkama dnevnog reda ”zbog politički motiviranog procesa, pritisaka na brojne ljekare i ataka na Radončića i SBB”.

“Mi smo kao Klub odlučili da ćemo biti suzdržani. To nužno ne znači da je stav organa stranke, i ovo ponašanje se odnosi samo na ovu sjednicu, šta će u budućnosti biti ne mogu reći jer je to na organima stranke” ,istakao je Beganović.

Predsjednik Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović je kazao da su poslanici Kluba SBB-a povezali nastup u Parlamentu sa situacijom i položajem predsjednika stranke.

Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, nalaze se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mjeriteljstvu u FBiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*