Narodno pozorište Tuzla slavi 67. rođendan

Narodno pozorište Tuzla danas slavi rođendan. Prije tačno 67 godina, 30.marta 1949., izvedena je predstava “Običan čovek” rađena po tekstu Branislava Nušića, u režiji Radoslava Zoranovića.

Datum premijernog izvođenje ove predstave prihvaćen je kao rođendanski datum tuzlanskog pozorišta, a tuzlanski će ansambl ovaj jubilej obilježiti izvođenjem tri predstave.

Narodno pozorište Tuzla osnovano je kao državna institucija kulture 1949. godine. Iste godine, na današnji dan 30. marta izvedena je premijera predstave „Običan čovek” u režiji Radoslava Zoranovića, koji je ujedno bio i prvi upravnik tuzlanskog narodnog pozorišta. Osim Zoranovića, osnivači pozorišta bili su i Ahmed Muradbegović, pisac i pozorišni čovjek i Kalman Mesarić, dramatičar i režiser i jedan od pokretača časopisa “Pozorište”. Oni su postavili temelje i dali veliki doprinos u stvaranju teatarske kuće koja danas uživa veliki ugled van granica BiH.

Tokom svih ovih godina, Narodno pozorište Tuzla sa svojim ansamblom bilo je i ostalo rado viđen gost na daskama koje život znače širom regiona, ali je također prepoznatljivo i kao dobar domaćin za brojne teatarske ansamble iz svih krajeva svijeta.  Tuzlanski pozorišni dani već više od dvije decenije slave pozorišnu umjetnost i domaćoj publici predstavljaju gostujuće teatre, a ove godine, pozorišni dani organizovani su u adaptiranoj zgradi i renoviranoj sali.

Zato možemo reći da su i rođendanske predstave ove godine zaslužile da budu izvedene na novoj sceni, te da ljubiteljima pozorišta pruže potpun ugođaj. Prva takva predstava na repertoaru je u srijedu, 30. marta s početkom u 19:30. Riječ je o predstavi “Budala na večeri” Francisa Vebera, u režiji Midhata Kušljugića. U četvrtak, 31. marta na repertoaru su “Zagonetne varijacije” u režiji Nermina Omića, a u petak, 1. aprila moguće je pogledati komediju “Pokondirena tikva” Jovana Sterije Popovića, u režiji Aide Bukvić.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*