Trump o planovima nakon izbora: SAD ću vratiti na vrh u vanjskoj politici

Donald Trump, koji će najvjerovatnije biti kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD, nakon novih pobjeda u pet američkih država, kazao je da će u svojoj vanjskoj politici SAD vratiti na vrh.

Trump je kazao kako je vanjska politika aktuelnog predsjednika Baracka Obame totalna katastrofa, a kazao je da je Obaminu administraciju obilježila slabost, zbunjenost i nered.

Poručio je da ukoliko bude izabran za predsjednika da su dani IDIL-u odbrojani, kazavši kako će ih oslabiti presijecanjem njihovog pristupa nafti, a aranije je kazao da podržava najradikalnije metode ispitivanja IDIL-ovih boraca.

Naglasio je da će iznad svega staviti bezbjednost SAD i njenih građana.

“Amerika na prvom mjestu, to će biti glavna i dominantna tema moje administracije”, rekao je Tramp u govoru pred konzervativnim nacionalnim ekspertima za bezbjednost i istaknutim piscima koji se bave spoljnom politikom, prenosi AP.

Trampovi savjetnici su njegov današnji govor opisali kao prvi u nizu političkih obraćanja usmjerenih na smirivanje Amerikanaca koji se boje da ovaj biznismen nema dovoljno iskustva za čitav niz nadležnosti koje ima američki predsjednik.

Kratko se osvrnuo i na NATO, kazavši kako će pokušati preoblikovati strukturu te organizacije, s naglaskom o rebalansu američkog finansiranja te organizacije. Najavio je da će tražiti saradnju s Rusijom, naročito kada je u pitanju borba protiv islamskog ekstremizma.

Trump je ranije izjavio da je sam sebi najbolji savjetnik kada je u pitanju vanjska politika, ali je ipak proširio svoj tim nekim kontroverznim imenovanjima, poput Jeffa Sessionsa. Jedan od Trumpovih savjetnika je i general u penziji Joseph Schmitz, koji je 2005. godine optužen zbog nedoličnog ponašanja.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*