Povećane akcize na gorivo za 15 feninga po litru

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini preciziraju se akcize na naftu i naftne derivate, i to 10 feninga po litru goriva za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju magistralnih i regionalnih cesta.

Ove izmjene prate prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH ranije tekstove zakona uskladit će s raspravom na današnjoj sjednicom, nakon čega će set prijedloga zakona biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

BiH približiti evropskim načelima javne uprave

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, kojim su precizirane i jasnije definirane pojedine odredbe u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse, te ugrađeni određeni amandmani, čime se osigurava dosljednija i kvalitetnija primjena ovog zakona.

Načela izmjena i dopuna Zakona o upravi su odgovornost, pouzdanost, pravna sigurnost, otvorenost i transparentnost, a njihovo praktično provođenje približit će Bosnu i Hercegovinu evropskim načelima javne uprave i javnog upravljanja.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, između ostalog, osigurava se sistemska primjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i u institucijama koje obavljaju usko specijalizirane stručne i druge poslove jer će umjesto sadašnjih savjetnika rukovodilaca ovih institucija te poslove obavljati rukovodeći državni službenici. Također, sistemski se pristupa rješavanju pitanja posebnih uvjeta za imenovanje rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca upravnih organizacija u situaciji kada posebnim zakonom nisu propisani posebni uvjeti za imenovanje. Istovremeno se na tri mjeseca ograničava tehnički mandat i imenovanje vršilaca dužnosti, uz mogućnost produženja još za tri mjeseca samo u naročito opravdanim slučajevima.

Ministarstvo pravde dostavit će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

VMBiH – Politika plaća u institucijama BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Politiku Vijeća ministara BiH o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade uposlenih u institucijama BiH, čime je realiziran dio obveza iz Reformske agende 2015. – 2018. godine, ali  i dio obveza iz Pisma namjere koje su vlasti BiH uputile Međunarodnom monetarnom fondu iz nadležnosti Vijeća ministara BiH.

Prema Politici, u institucijama BiH nema povećanja osnovice na plaću, uključujući povećanje osnovice na plaću, koeficijenata i naknada uposlenih, a u srednjoročnom periodu bit će izrađeni planovi za smanjenje administracije u institucijama BiH,  kako bi javna uprava bila efikasnija i jednostavnija s manje troškova, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Projeciran ekonomski rast od 3,5 posto u 2017. godini

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje  o perspektivama za Bosnu i Hercegovinu 2017. – 2019. godine, u kojoj se navodi da bi usljed očekivanog ekonomskog rasta partnera Bosne i Hercegovine i nastavka provođenja unutrašnjih reformi bh. ekonomski rast u 2017. godini mogao iznositi 3,5 posto.

Istovremeno je u 2018. godini projiciran rast od 3,7 posto, uz neznatno jačanje stope na nivo od 3,8 posto u 2019. godini.

Uz viši nivo ekonomskog rasta i povećanje investicionih ulaganja (domaćih i inostranih) u periodu 2017. – 2019. očekuje se viši nivo iskorištenosti kapaciteta i povećanje industrijske proizvodnje za više od 5 posto, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predviđanja Direkcije ukazuju da bi povoljnije okruženje,  uz jačanje izvoznog rasta i rasta zaposlenosti, u 2017. godini trebalo dovesti i do jačanja privatnih investicija za koje se očekuje skroman pozitivan rast, nakon 2015. godine, te daljnje postupno jačanje do 2019. godine.

BiH uspostavlja načela i procedure za sigurnost tajnih podataka sa Španijom

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije o razmjeni i međusobnoj zaštiti tajnih podataka, kojim se osigurava zaštita tajnih podataka koji se razmjenjuju ili nastaju u procesu saradnje između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije.

Ministarstvo sigurnosti dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar sigurnosti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH osudilo teroristički napad u Turskoj

Vijeća ministara  BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu oštro je osudilo teroristički napad na aerodromu Kemal Ataturk u Istanbulu u kojem je smrtno stradalo i povrijeđeno više desetaka osoba i izrazilo podršku Vladi Republike Turske u borbi protiv terorizma.

Vijeće ministara BiH konstatiralo je da je sigurnost građana u BiH prioritet te istaknulo potrebu jačanja institucionalnih kapaciteta u Bosni i Hercegovinu za borbu protiv pošasti terorizma, koji predstavlja globalnu prijetnju miru, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Usvojen srednjoročni program rada VMBiH 2017.-2019. godine

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je Srednjoročni program rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 2017. – 2019. godine, kojim su iskazani strateški, opći srednjoročni ciljevi i programi za njihovu realizaciju za 56 institucija Bosne i Hercegovine, koje podnose izvještaj o radu Vijeću ministara BiH.

Cilj Programa je osiguranje planske osnove za kvalitetno upravljanje razvojem u skladu s nadležnostima Vijeća ministara i institucija BiH, harmonizacija i koordinacija procesa planiranja u Vijeću ministara i institucijama BiH, kao i optimalna alokacija resursa na prioritetne zadatke i projekte te unapređenje procesa praćenja programa i planova i izvještavanja o realizaciji.

Cilj je, između ostalog, osigurati makroekonomsku stabilnost, unaprijediti konkurentno ekonomsko okruženje i povećati industrijsku konkurentnost, osigurati brži i efikasniji razvoj poljoprivrede i ravnomjeran regionalni razvoj, uz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, smanjiti siromaštvo i socijalnu isključenost, promovirati inkluzivnost u obrazovanju, unaprijediti kulturu i kreativni sektor, unaprijediti zdravstvo, razviti okolišnu infrastrukturu i energetske potencijale, povećati energetsku efikasnost, te ubrzati proces tranzicije i izgradnje kapaciteta.

Srednjoročni program rada Vijeća ministara BiH 2017. – 2019. godine predstavlja osnov i za realizaciju mjera iz Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radi se o drugom po redu dokumentu ove vrste, nakon što je ovaj saziv Vijeća ministara BiH početkom 2016. godine usvojio prvi Srednjoročni program rada za 2016. – 2018. godinu.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*