Sutra razmatranje Aplikacije BiH za članstvo u EU

Aplikacija Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, koju je naša zemlja podnijela početkom godine, bit će razmatrana u ponedjeljak. Usvajanjem adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU ispunjen je  jedan od ključnih uvjeta, te bi se naša zemlja trebala naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vijeća za vanjske poslove EU u Briselu. Ali, idemo i sa mnogo neriješenih pitanja poput mehanizma koordinacije i nepotpuno provedene reformske agende.

“Preostao je koordinacijski mehanizam. Imamo tu jedan pretvrd stav zaista za koji se nadam da će biti izmijenjen od strane Vlade RS-a, jer nemoguće je donositi odluke konsenzusom svih na spisku”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

“Mislim da je veoma važno da je postignuta saglasnost o adaptaciji SSP-a i očekujem da će sastanak ministara vanjskih poslova, 18. jula, rezultirati pohvalom, priznanjem tog rezultata koji je ovdje u BiH postignut”, kaže Osman Topčagić, šef Odsjeka za EU pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*