Turska ispratila žrtve neuspjelog državnog udara

U Turskoj su danas na više lokacija klanjane dženaze i održane komemorativne sjednice žrtvama koje su poginule tokom sukoba s grupom koja su pokušala izvršiti državni udar u petak navečer.

Članovi nekih porodica žrtava neuspjelog državnog udara u Turskoj, nosile su danas njihove fotografije te ih sa suzama u očima ispratili na vječni počinak. Samo neka od imena koja su pominju u u turskim medijima, a žrtve su propalog državnog udara su student Mustafa Direkli, policajac Hasan Gulen i profesor Ilhan Varank.

Hasan Gulhan imao je 46 godina, a stradao je u sukobu s pučistima u Ankari. Porodica ga je ispratila u rodnom Cankiriju, a dženazi su prisustovali i bliski prijatelji.

Ilhan Varank koji je imao 45 godina bio je brat savjetnika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Mustafe Varanka. Za njega je organizirana komemoracija u kampusu Univerziteta Yildiz Teknik u Istanbulu na kojem je predavao. Na komemoraciji je govorio rektor Univerziteta Ismail Yuksek, koji je istakao kako je njihov prosvjetni radnik Varank ubijen tokom užasnog događaja.

Najmlađi od trojice bio je Mustafa Direkli, a njegovo tijelo danas je dovezeno u Sanliurfu, grad na jugu Turske. Zbog velike boli, porodica i prijatelji nisu mogli govoriti.

Broj poginulih u neuspjelom državnom udaru u Turskoj porastao je na više od 290, saopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da je ranjeno više od 1.400 ljudi. U Turskoj su u toku masovna hapšenja ljudi za koje se sumnja da imaju veze s pokušajem državnog udara.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*