Jedna od najvećih spasilačkih operacija u historiji: Spašeno oko 6.500 libijskih migranata

Talijanska obalna straža je saopćila da je uspjela spasiti oko 6.500 migranata iz Libije, što je jedna od najvećih spasilačkih operacija u historiji, piše BBC.

Migranti su spašeni u 40 koordiniranih spasilačkih misija koje su izvedene u vodama 20 km od libijskog grada Sabrathe. Na videu koji su objavili vodeći svjetski mediji se vidi kako migranti plivaju ka spasilačkim čamcima dok su mnogi od njih s djecom u naručju čekali spas u svojim čamcima. U nedjelju je na istom području spašeno više od 1.100 migranata.

Nestabilnost u Libiji ide u prilog trgovini ljudima. U operacijama izvršenim u ponedjeljak učestvovala je talijanska obalna straža, evropska agencija Frontex i nevladine organizacije Proactiva Open Arms i Medecins Sans Frontiers.

Migranti su Libiju napustili u pretrpanim čamcima koji su izuzetno nesigurni za plovidbu, a goriva je bilo dovoljno tek da dođu do spasioca.

Prošle godine je iz Sirije u Evropu zbog rata stiglo više od milion migranata, što je dovelo do krize jer se EU teško nosila sa velikim brojem ljudi.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*