Pod lupom: Prijavljena 173 kršenja Izbornog zakona

Preliminarna ocjena izbornog dana Koalicije “Pod lupom” je da je izborni proces na većini biračkih mjesta i lokalnih izbornih komisija u BiH proveden u skladu sa Izbornim zakonom, izuzev Stoca.Prjavljena 173 kršenja Izbornog zakona, bilo dopisivanja glasova,  podneseno 120 primjedbi na rad biračkih obora , javlja reporter BHRT.

Izbori u Stocu su prekinuti tokom dana na svim biračkim mjestima zbog velikog broja incidenata i nasilja. Koalicija “Pod lupom” najoštrije osuđuje nasilje u izbornom procesu.

Na 3% biračkih mjesta primijećeni su problemi s testom tačnosti i proglašavanje nevažećih listića suprotno zakonskim propisima. Na 1% biračkih mjesta primijećeni su problemi s pakovanjem izbornog materijala.

Posmatrači Koalicije su tokom izbornog dana prijavili 173 ozbiljna kršenja Izbornog zakona i/ili privedbenih akata CIK-a BiH. Ova kršenja odnose se na dopisivanje glasova prilikom brojanja u 7 slučajeva, neslaganja u testu tačnosti za izbor načelnika/gradonačelnika opština na 28 biračkih mjesta, te neslaganja u testu tačnosti za izbor vijećnika na 23 biračka mjesta.

Na biračkom mjestu u Istocnoj Ilidži pojavili su se fotokopirani listići (8-9 listića) o čemu je Birački odbor obavijestio OIK.

Posmatrači koalicije unijeli su preko 120 primjedbi na rad biračkih odbora za koje se Koalicija nada da će biti ozbiljno razmotrene od strane izborne administracije.

Najmanje jedan slučaj porodicnog glasanja zabilježen je na 56,1% posmatranih biračkih mjesta, a na 60,5% biračkih mjesta zabilježeno je 1-5 slučajeva vraćanja birača sa biračkog mjesta jer se nisu nalazili na izvodu iz centralnog biračkog spiska.

(BHRT/RTV7)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*