Na vanrednoj sjednici Dom naroda Parlamenta FBiH trebao bi se danas izjasniti o prijedlogu zakona o radu FBiH koji je ranije usvojila Vlada FBiH, a kojem su se usprotivili sindikati okupljeni oko Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH. (Samir Yordamoviç - Anadolu Ajansı)

Parlament FBiH: Vanredno zasjedanje radi prihvatanja kreditnih zaduženja

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sutra će vanredno zasjedati radi donošenja odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Proširenom aranžmanu (EEF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ovu odluku potrebno je da usvoje oba doma jer se za novac koji leži mora platiti zatezna kamata.

Federalna vlada predložila je zaduženje do 720.224.000,00 BAM, što predstavlja dvije trećine od ukupno odobrenih sredstava za BiH od 1.080.336.000,00 BAM.

Ciljevi zaduživanja
Sredstva kredita koristiće se za pomoć u provođenju ekonomskih politika koje imaju tri glavna cilja: intenziviranje reformi da bi bilo unaprijeđeno poslovno okruženje, privučene investicije, otvoreno više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećan potencijal za rast ekonomije.

Drugi cilj je nastavak procesa fiskalne konsolidacije s namjerom da bude osigurano kontinuirano smanjenje javnog duga u odnosu na BDP, uz istovremenu restrikciju broja zaposlenik u vladama na raznim nivoima vlasti, te unapređenje kvaliteta vladine potrošnje.

Očuvanje stabilnosti financijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka treći je cilj provođenja ekonomskih politika.

Odobravanje zaduženja i za koridor 5-C
Također, predviđeno je da se poslanici i delegati sutra izjasne o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) za realizaciju Projekta koridor 5-C.

Kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 80 miliona eura, predloženo je, da se osiguraju sredstva za realizaciju Projekta koridor 5-C na poddionici Buna – Počitelj i poddionici Donja Gračanica – Tunel Pečulj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj – Klopče.

Krajnji dužnik po ovom kreditnom zaduženju je JP “Autoceste Federacije BiH” d.d. Mostar.

U periodu provedbe navedenog projekta, u federalnom budžetu nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva za sufinansiranje projekta.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*